Ramadan is de maand van dankbaarheid

23 oktober 2022

Ramadan is gekend als de maand van het vasten. Ontegensprekelijk is dit zo, maar nog meer is het de maand van gebeden, een maand van dankbaarheid. Laten we kijken waarom dit zo is.

Wat is het eerste dat moslims doen wanneer ze de nieuwe maan van Ramadan zien?

Ze beginnen de maand niet met vasten, maar ze beginnen de maand met het avondgebed en de eerste gebeden van tarawieh. En als we dan kijken naar het einde van de Ramadan, als de maand voorbij is, dan zie je dat alle mensen, alle gelovigen samenkomen om het Eid-gebed te bidden.

En als je dan nog een keer verder kijkt dan zie je dat tijdens de maand Ramadan alles wat we 's nachts doen, bidden is. Dus je ziet dat we de maand Ramadan beginnen met gebed en we eindigen de Ramadan met gebed en we vullen de Ramadan met gebed. Het is dus verkeerd om te zeggen dat Ramadan niets meer is dan de vastenmaand. Het is eerder de maand van dankbaarheid.

Waarom is het de maand van dankbaarheid? 

Allah zegt in de Koran: 

De maand Ramadan Is de maand waarin in de koran werd geopenbaard.

Dus in werkelijkheid, vasten tijdens de maand Ramadan en bidden tijdens de maand Ramadan is een uiting van dankbaarheid. De moslims tonen hun Heer dat hij of zij dankbaar is vanwege Allah voor het geven van de Koran aan Muhammad (vzmh) die we op elk moment in ons leven mogen lezen.

We vragen Allah om dit voor ons gunstig te maken - Amien.