Naam en faam

23 oktober 2022

Veel moslims tonen ongepast veel respect voor bepaalde figuren die ze onder de mensen van kennis rekenen. Simpelweg omdat ze de titel "imam", "ustaadh", "shaykh" of iets dergelijks hebben. Simpelweg omdat ze veel links hebben bij Shaykh Google, omdat ze uit een bepaalde regio of land komen, omdat ze volgens hen de looks hebben die horen bij een persoon van kennis, omdat ze het hardst gepromoot zijn geweest met vele oliedollars en meer van die onzin. We kijken toe en blijven hen maar een vrijgeleide geven als ze onzin spuien en we niet de durf hebben om de hen of de massa erop te wijzen wegens zogenaamde misplaatste “adab”. En daarom komen ze weg met vrouwenhaat, sektarisme, antisemitisme, racisme en regelrechte leugens.

Net zoals moslims terecht volhouden dat, tenzij iemand die de religieuze wetenschappen heeft gestudeerd, dat deze zich ervan onthouden  bizarre beweringen te doen, zo ook moeten we erop aandringen dat de volgende dorpsmullah die advies wil geven over de wetenschap het ook daadwerkelijk heeft bestudeerd. Wie commentaar wil geven op de politiek, moet op de hoogte zijn van de problemen en dus ook de problemen zelf kennen of ervaren. Wil jij dat een of ander figuur vanaf de andere kant van de wereld even gaat zeggen hoe jij je moet gedragen in die of die situatie terwijl die persoon totaal geen voeling heeft met de problematiek? Of nog straffer, een persoon die al lang overleden is en uitspraken gedaan heeft in zijn tijd en naar hun context en plaats klakkeloos volgen en aannemen als leiding? Nemen we echt de YouTube figuren als leiders om kennis te verkrijgen? Zijn zij niet eerder sprekers, predikers, waarschijnlijk velen met een goede intentie en andere zonder. Maar ooit gedacht hoeveel invloed zij kunnen hebben? Denk je echt dat deze zaken niets doen met deze mensen? De duivel loert steeds om de hoek! Wees eerlijk, die keren dat wij een geweldige quote hebben geplaatst op social media zijn we toch allen benieuwd hoeveel ´duimpjes´ het zal krijgen? Bovendien, wie echt over diepe kennis bezit heeft heus geen tijd om het land of de wereld rond te reizen om een praatje te komen geven en hiervoor ook nog eens rijkelijk betaald moet worden. De ware mensen van kennis zijn nederig, willen niet in de spotlights staan, ze hebben wel wat beter te doen. Is alles wat op YouTube of het internet staat dan onzin of misleiding? Nee natuurlijk niet, maar het essentiële punt is, dit zijn momentopnames, fragmenten, dit is geen echte academische opleiding! Wat als je met vragen zit? Gaat de spreker deze daarna beantwoorden in de comments? Zelden of nooit!

Het probleem is dat mensen te snel willen gaan, het internet heeft hen een overvloed aan informatie gegeven zo gemakkelijk bereikbaar dat men niet meer begint bij het abc, bij 1+1 = 2. Men neemt de tijd en moeite niet meer om degelijk te studeren met een specialist aan zijn zijde die je stuurt, wijst op de valstrikken, je leidt, je bijstaat bij de echt moeilijke kwesties en een brede kijk heeft op de hele materie. Mag je dan niets zeggen? Natuurlijk wel, maar het liefst nadat je bij die persoon van diepe kennis de toestemming krijgt om iets door te geven. Weet dat ik het hier heb over echte kennis en niet iemand het gebed aanleren of andere basics. Het is simpel, wie zware gecompliceerde dingen wilt overbrengen kan best serieus geschoold zijn in de betreffende wetenschap. Waarom vertelt je dokter nooit tot in details over je kwaal of ziekte denk je? Omdat we er geen flauw benul van zouden hebben waarover hij of zij praat. Mijn oudste dochter is studente rechten op de universiteit. Toen ik haar vroeg of je niet veel informatie kon vinden over haar vakken op het internet zei ze, ´Natuurlijk, net als de meeste van mijn boeken verkrijgbaar zijn voor iedereen, maar of je er iets van zou begrijpen? Dat is een andere zaak, ik betwijfel het ten zeerste.´ Wij moeten vooral eerst terug leren van te beseffen dat er zeker op het vlak van juridische zaken er tal van opvattingen zijn en dat wij zeker nooit in de positie zijn om te zeggen dat er maar 1 juiste opinie is en de andere vals zijn. Als de meeste dat al eens zouden beseffen zouden we al een heel stuk verder staan. Maar waarom falen velen hierin? Precies, niet het abc gevolgd van hoe kennis op te doen, geen scholing, slechts het internet als leidraad. 

We hebben wereldwijd veel te veel idiote predikers die rondrennen. De manier waarop het madrasah-systeem in de meeste delen van de wereld is opgezet, is dat degenen die geen doktoren, ingenieurs, wetenschappers of iets nuttigs kunnen worden, vervolgens dan maar ... de Koran onderwijzen en alles wat erbij komt kijken. Er is nu eenmaal niet veel voor nodig om papegaaien te maken.

De meest verheven in status zijn degenen die hun eigen status niet kennen, en de meest deugdzame zijn degenen die hun eigen deugd niet kennen. [Imam As-Sjaafi´]

الّهمّ فقحني في الدّين 

[O Allah geef mij een goed (diep en juist) begrip van de religie (als manier van leven)]