Mijn belofte

23 oktober 2022

Hier zijn een paar eenvoudige regels die ik mezelf steeds heb voorgehouden in mijn leven als moslim. Het allerbelangrijkste is om steeds je gezond verstand te behouden in een ummah die redelijk in chaos verkeert. Het zou vooral nuttig zijn voor nieuwe bekeerlingen tot de islam.

Bekeren tot de islam betekent dat je een moslim ben. Je verlaat je culturele en etnische afkomst niet en ondanks dat je misschien een gemengd huwelijk aangaat wordt je geen Arabier, Pakistaan, Somaliër, Turk, Marokkaan, Maleisiër, Koerd of welke nationaliteit dan ook. Indien je een partner hebt die jou zijn culturele visie van het geloof wilt opdringen dan heb je eigenlijk al de verkeerde partner en is het te laat. Praat hierover voor je een huwelijk aangaat! 

Als moslim zijn de talloze culturele en historische bagage van de gemeenschap niet opeens jou probleem. Je hebt persoonlijke, familiale en onmiddellijke religieuze behoeften die aangepakt moeten worden. Hoewel ik begrijp dat er tragedies zijn in de moslimwereld, zal ik niet alles achter me laten en me bezighouden met dingen die geen grondslag hebben in het geloof en die ik niet helemaal begrijp gewoon omdat "iedereen" het doet.

Ik zie de religie als een auto en elke chauffeur is een ziel. Ik zal de auto niet beoordelen op basis van de bestuurder. Ik zie de islam niet op basis van moslims. In plaats daarvan, als er enige twijfel is, probeer ik een verwijzing te vinden in het voorbeeld van de profeet (vzmh).