Goed advies

23 mei 2023
 

Wil je een goed avies? Wel, geef goed advies! Vaak zullen we in ons leven al geconfronteerd zijn geweest met het geven van goed advies aan anderen, aan je geliefden, je familie, vrienden en meer. De mens is echter een vreemd wezen wanneer het aankomt op het krijgen van goed advies. Vaak krijg je wel dankbaarheid maar als puntje bij paaltje komt doet men toch zijn eigen zin. Het gevaar is dan dat men na een tijd het nog vertikt om goed advies te geven omdat men het toch niet opvolgt. Ben je ook zo iemand die vaak oprecht advies gegeven heeft en heeft de geadviseerde daar geen rekening mee gehouden?

In plaats van boos en gefrustreerd te worden op onze medebroeders en -zusters (inclusief kinderen - onze kleine broeders en zusters in de islam!), laten we proberen de ervaring te gebruiken als een moment om na te denken over deze verzen in Soerah Al-Qamar.

De Koran is volmaakt in wijsheid en bevat verhalen en waarschuwingen die voor ons voldoende zouden moeten zijn als afschrikmiddel en als waarschuwing. Maar hoe vaak negeren we het advies dat ons in de Koran wordt gegeven? Hoe vaak negeren wij zelfs de waarschuwingen die Allah ons heeft gegeven?

Dus als die gevoelens van frustratie, woede of ongeduld beginnen op te borrelen wanneer de mensen in ons leven onze adviezen en waarschuwingen negeren, laten we dan even de tijd nemen om na te denken over onze eigen tekortkomingen en Allah vragen om ons te beschermen tegen het worden zoals de mensen genoemd in deze verzen.

 

وَلَقَد جاءَهُم مِنَ الأَنباءِ ما فيهِ مُزدَجَرٌ

حِكمَةٌ بالِغَةٌ ۖ فَما تُغنِ النُّذُرُ

 
En voorzeker, er zijn berichten tot hen gekomen waar een afschrikking in is.
Doeltreffende wijsheid, maar de waarschuwingen baten niet.

[54:4 en 5]
 

Laten we doorgaan met het delen van oprechte adviezen en blijven waarschuwen zoals we moeten doen, maar laten we ook ons best doen om zachtaardig te zijn voor anderen wanneer ze tekortschieten, en hopen en bidden dat Allah, de Meest Barmhartige, zachtaardig voor ons zal zijn.

You might want to read

 
Placeholder

Beproeving is voor iedereen