Gebruik van vochtinbrengende crèmes en zalven tijdens het vasten

23 oktober 2022

Vraag: Wat is de uitspraak over het gebruik van vochtinbrengende crèmes, zalven en haar verzorgende oliën die worden opgenomen door de huid en hoofdhuid?

Antwoord:

Hanafi en Shafi'i-geleerden, evenals Al-Dardir van onder de Maliki´s, hebben beweerd dat oliën en crèmes die op het hoofd en de buik worden gewreven, het vasten niet ongeldig maken, zelfs niet als ze via de poriën een inwendige lichaamsholte bereiken. Dit komt doordat ze een inwendige lichaamsholte niet bereiken door een natuurlijke opening. Volgens Al-Mirghinani in Al-Hidaaya zorgen oliën en crèmes voor een soort verlichting en behoren ze niet tot de zaken die het vasten teniet doen. De Maliki's hielden in hun bekende mening vol dat als iemand de oliën en crèmes in zijn keel kan proeven, hij zijn vasten moet inhalen vanwege het gevestigde principe van hun school dat zegt: 

'Elke vloeistof die de keel bereikt, zelfs indien door een andere dan de mond, maakt het vasten ongeldig. " 

Wij geven echter de voorkeur aan de mening van de Shafi'i en Hanafi geleerden, dat oliën en crèmes het vasten niet verbreken, vertrouwend op hun authentieke en sterke bewijzen.

En God Almachtig weet het het beste.