Zondes en fouten van anderen bekend maken

Betreffende het bespreken, verspreiden en bekend maken van zonden:

De algemene regel is dat we niet praten over zonden van anderen, zeker niet als deze gebaseerd zijn op geruchten en niet met zekerheid kunnen bevestigd worden.

Bewijs:

Een duidelijk bewijs hiervoor is het voorval met ´Aisha raḍyAllāhu 'anha (may Allāh be pleased with her) waarin zij valselijk beschuldigd werd. Hieruit leren we dat het praten over iemand anders zijn zogenaamde zonden kan leiden tot een hoop grote ellende.

Deze ellende was zo groot dat Allah er zelfs ajaat voor openbaarde! Het verhaal komt voor in de Koran in soerah An-Noer. [note]24:11-26[/note]

Uitzonderingen:

In sommige gevallen is er een uitzondering op de regel. Dit kan zijn bij duidelijke gevallen van fraude allerlei. Een andere uitzondering kan gemaakt worden als er duidelijk misbruik is vastgesteld van een autoriteit die misbruik maakt van zijn positie of macht.

Indien deze zaken gebeuren en duidelijk bewezen kunnen worden dan dient men dit altijd aan te klagen!

Besluit:

Een zonde van je broeder of zuster openbaar bekendmaken, zelfs al is er een sterk vermoeden of was je er getuige van is niet aan de orde! Meestal gaat het echter zelfs over geruchten en daar gaan we nooit op in!

Laat de zondes van je broeders en zusters over aan Allah. Wie van ons heeft trouwens geen zonden waarover we beschaamd zijn? Bij Allah, ieder van ons heeft dit! Waarom zou je dan over een ander praten als jou eigen zonden ook bedekt zijn door Allah! Weet trouwens dat het een gunst is van Allah dat Hij de zonden van Zijn dienaar bedekt. Ben jij dan degene die tegen de wil van Allah ingaat?

Dus voor alle zondaars, wat wij allemaal zijn, wees blij dat Allah je beschermt en je zonden geheim heeft gehouden. Laat dan ook de rest want wat ze ook doen, het is tussen hen en Allah.

Een laatste belangrijke waarschuwing is nog het feit dat anderen zich beter gaan voelen dan iemand die fouten of zonden heeft begaan. Zonder twijfel, dit is een grote zonde!

 

Moge Allah onze zonden bedekken en onze tongen vrijwaren van roddels, slecht praten, liegen en andere kwalijke eigenschappen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *