Soms …

Soms,

sluit ik mijn ogen en denk aan hem ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him). Dan probeer ik mij voor te stellen hoe hij eruit zag. Zijn gezicht, de vorm en kleur van zijn ogen en de kleur van zijn huid. Opvallend is dat ik telkens weer één ding in mijn gedachten zie. Het is zijn geliefde lach. Nooit heb ik hem mij voorgesteld zonder deze lach op zijn gezicht. Een lach, puur en onvervalst. Hij was ‘de betrouwbare’, niemand was zo oprecht als hij. Zijn buitenkant was een reflectie van zijn binnenkant, niets was fake. Hij lachte, simpelweg omdat hij echt gelukkig was. Je vraagt je jezelf dan af hoe de meest beproefde man ooit, toch steeds met deze oprechte lach door het leven bleef gaan.

Vandaag probeert iedereen naar dit geluk te zoeken. Het geluk dat een constante glimlach op je gezicht tovert. Vragen we onszelf echter af of onze lach ook zo oprecht is? Staan we stil bij het feit dat Allah ook wilt dat we gelukkig zijn? Staan we stil bij het feit dat de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) oprechte blijheid aanmoedigde? Hoe vaak zien we niet dat wanneer iemand religieus gaat leven hijzelf en soms de mensen rond hem blijkbaar iets essentieels verliezen, namelijk hun lach, hun blijheid. Men verdiept zich in allerlei te moeilijke teksten en raakt geobsedeerd door regels. Men kijkt rondom zich en ziet zoveel oneerlijkheid in de wereld. We vergelijken onze daden met die van onze geliefde profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) en van zijn metgezellen (mAtzmh) en zien dat wij zoveel tekort komen vergeleken bij hen. We denken aan al onze fouten, tekortkomingen en zondes. Droefheid, hartezeer en verdriet is wat blijft. De profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) zei: “De beste van alle daden is dat je blijheid geeft aan je moslimbroeder, zijn schuld aflost of hem voorziet van brood.” Hoe kan iemand die zelf constant ongelukkig is, blijheid schenken aan iemand anders?

We weten allen dat wij constant ons leven moeten spiegelen aan dat van onze geliefde profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him). Laten we even nadenken over het volgende:

De profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) zei: “Een lach voor je broeder is als liefdadigheid.”

Djarier ibn ‘Abdullah zei: Vanaf het moment dat ik Islam omarmde heb ik de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) nooit gezien zonder een lach op zijn gezicht. Ik zag hem lachen wanneer hij mij niet kon zien en hij lachte in mijn aanwezigheid.”

‘Abdullah ibn Haarith zei: Ik zag in mijn leven geen persoon die zoveel lachte als de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him). De profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) beschouwde een lach met je broeder als een daad van liefdadigheid.”

We weten dat Islam een religie is van oprechtheid en niet van hypocrisie. Deze hypocrisie is de tegenstrijdigheid tussen de binnenkant en de buitenkant. Oprechtheid is echter harmonie tussen het innerlijke en uiterlijke. Wanneer we nu weten dat de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) zijn lach constant deelde met iedereen dan zit hier voor ons een wijze les achter. Denk je dat de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) ons gewoon leerde onze mondspieren te trainen door te lachen? Nee, de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) wou dat onze harten lachten. Wanneer je hart lacht dan spreken we over de lach van onze geliefde profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him). Deze lach is meer dan een verplichte of gemaakte beweging van je mond en lippen. Het is deze lacht met het hart die de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) had en heeft doorgegeven aan zijn volgelingen. Een lach die recht uit het hart komt is een lach die blijheid verspreid. Een lach recht uit het hart kan vele zorgen en pijn verzachten en wegnemen. Islam is niet gekomen om van ons robotten te maken zonder hart. Islam is gekomen als een gunst en als een voordeel voor jou en voor anderen. Islam moet je koude hart laten verdwijnen en moedigt het warme, lachende en blijde hart aan. Wanneer je hart echt blij is dan zal je pas merken dat al deze zaken waar je het nu zo moeilijk mee hebt zullen verdwijnen in het niets. Hoe kon onze profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) anders door al die zware beproevingen komen?

Wees niet meer bedroefd en probeer het volgende wanneer je dreigt in droefheid te vervallen. Sluit je ogen en denk aan zijn ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) gezicht. Denk aan zijn prachtige ogen en zijn zachte huid. Wanneer je zover bent, dan denk je aan deze eeuwige glimlach uit zijn hart. Open dan je ogen en in de plaats van te denken aan de dingen die je triest maakten, focus jezelf op de dingen die een gemeende glimlach uit het hart tevoorschijn brengen. Kijk gewoon even naar jezelf en rondom je heen. Ik weet haast zeker dat er meer zaken zijn die je blijheid moeten geven dan triestheid. En dan, wees blij! Oprecht blij, het is een sunnah!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *