Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 9

Deel 9: Het goede doen en het slechte laten


Ramadaan is een tijd van bezinning en dan ook tegelijk van verandering. Ik hoef niet te vertellen dat het uiteraard om positieve verandering gaat. Ramadaan is een maand waarin men slechte gewoontes achter zich laat en vervangt door goede zaken die hopelijk dan ook een gewoonte gaan worden. Men vervangt het slechte of het midere door het goede of het betere.

Hoe gaan we het best te werk? Leg jezelf niet teveel druk op. Zelfkennis is hierbij belangrijk. Tracht een klein doel of een paar kleine doelen te stellen en deze na te komen. Zorg ervoor dat je jezelf niet overwelmd en teveel druk gaat opleggen. Belangrijk hierbij is dat je jezelf niet laat beïnvloeden door andere moslims. Je zal het wel merken als nieuwe moslim, iedereen wilt jou zogezegd bijstaan met zijn of haar goede raad en vaak komen ze met zaken waar je totaal nog niet aan toe bent.

Leren vasten doe je eigenlijk zoals vele zogenaamde moslims het geleerd hebben van thuis uit. Een dag, een dag niet, een dag wel en weer een dag niet. Of hoe je het zelf aanvoelt. Wil je er volledig voor gaan? Let dan zeker op dat je jezelf aan een strak plan houdt dat je best bij voorbaat hebt opgemaakt. Islamitisch gezien zijn kleine goede daden die je kan volhouden de rest van je leven belangrijker dan een of enkele grote doelen die je misschien niet kan afmaken en dus ook niet kan volhouden.

Neem nu gewoon pen en papier en schrijf neer wat je doelen zijn. Schrijf vervolgens welke slechte gewoontes je wilt laten. Vergeet niet de juiste intentie hierbij te maken en je zal zien dat je er de spirituele vruchten van zal plukken.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *