Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 8

Deel 8: De eerste keer Ramadaan


Dit is je eerste Ramadaan, je bent opgewonden en kijkt er echt naar uit. Langs de andere kant ben je best nerveus en ook wat angstig omdat er zoveel nieuws op je afkomt.

Vasten betekent niets eten van zonsopgang tot zonsondergang. Hoe gaat dat voelen? Ik weet dat ik honger zal krijgen dus. Niets drinken van zonsopgang tot zonsondergang … Niet zo evident als je jou hele leven gewoon maar naar drank kan grijpen als je zelfs niet echt dorst hebt maar omdat je iets lekkers wilde drinken.

Zover ben ik, wat dan als ik mag eten en drinken? Ik breek mijn vasten met wat dadels en een glas water. Dan moet ik mijn avondgebed doen. Daarna heb ik een echte maaltijd. Wat moet ik eten, wat moet ik klaarmaken of ga ik uit eten?

Ga ik naar de moskee, en wat met die tarawieh gebeden? Ja ik ga maar, misschien moet ik dan een Koran meenemen waarin ik nog wat kan lezen in de moskee? En uiteraard een vertaalde, zou het ook in pocket formaat bestaan? Dat zou handiger zijn om mee te nemen natuurlijk.

Oei, ik kan me eigenlijk voorstellen dat ik waarschijnlijk stikkapot zal zijn op het einde van de dag. Ja ik werk ook nog de hele dag. Maar ik kan toch niet iedere dag buiten gaan eten. Wanneer moet ik dan nog koken, wat moet ik koken? O ja, en wat eet ik net voor het vasten begint? [note]suhoer[/note]

Als ik dat al allemaal na mijn werk moet doen en overdag ben ik bezet door mijn werk, hoe kan ik dan nog tijd vinden om in de Koran te lezen? En is het ook niet de bedoeling dat ik aan mijn gebeden werk, en wat met mijn recitatie? En dit dus allemaal 30 dagen na elkaar? Ik denk dat ik het niet haal, het lijkt me allemaal wat te overwelmend.

Beste lezer, deze situatie is iets waar iedere moslim is door gegaan. Het lijkt inderdaad allemaal heel veel en bijna onmogelijk, maar weer moet ik je meedelen dat tientallen miljoenen moslims er in slagen, de ene wat meer dan de andere maar het is je intentie die telt. Iedere mens is anders, iedereen heeft zijn sterke en zwakke punten. Bovendien kent Allah jou beter dan je eigen zelf. Hij weet wat je aankan en wat je (nog) niet aankan. Streef gewoon steeds naar het beste en als het dan niet meteen lukt weet dan dat je jezelf niets moet kwalijk nemen en dat ook Allah dat niet zal doen. Het komt er dus steeds op aan om eerlijk te zijn met jezelf.

Bovendien is het zo dat je vanaf nu moet leren om aan Ramadaan planning te doen. Voor een maand ga je immers je leven gewoon anders inrichten. Dus een beetje voorbereiding en een beetje planning, gekoppeld aan de hulp van je broeders of zusters en met de juiste intentie, wordt het zonder twijfel voor jou een eerste Ramadaan om nooit meer te vergeten!

Moge Allah je Ramadaan zegenen en onze zondes wissen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *