Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 7

Deel 7: Waarom vasten moslims ?


De meeste mensen hebben wel een of andere ervaring met een soort van vasten. Vooral degenen die een of ander dieet volgden hebben zich wel eens onthouden van alle soorten voedsel behalve fruit, of men drinkt alleen water of men drinkt alleen een magere soep of andere.

Maar een hele dag van het opkomen van de zon tot ze weer ondergaat ? Nee dat is iets anders. Eerlijk gezegd, veel niet moslims begrijpen niet hoe het kan. Vooral niets drinken dat begrijpen ze helemaal niet. Nochtans doen miljoenen moslims het overal ter wereld. Jonge en oudere, rijke en arme, en dit dus in de maand Ramadaan.

Moest Jambers nog reportages maken zou hij zeggen: ¨ Moslims in Vlaanderen, Ramadaan, ze eten niet, ze drinken niet, wie zijn ze en hoe doen ze het? ¨ 

Vele mensen denken ook dat de moslim in deze maand minder werkt, maar niets is minder waar. Zeker in het westen niet waar de mallemolen van het leven steeds blijft doordraaien. Is het dan geen tijd waarin de moslim meer slaapt? Neen, ook dat niet, integendeel. Het is eerder het tegenovergestelde, men slaapt net minder. Is het dan niet onmenselijk, is het dan niet hard en lastig hoor ik u denken? Hoe doen ze het dan, waar halen ze de kracht vandaan? Zoals eerder gezegd in deel 6, zullen we nu de verschillende niveaus van het vasten bekijken.

1) Ritueel:

Op het rituele niveau laat men het eten, drinken en het onthouden van seksuele gemeenschap voor gehuwde koppels. Laten we zeggen dat dit het basisniveau is. Dit is logisch en zal iedereen meestal kunnen vewezenlijken. Men volgt de letter van het islamitisch recht maar het spirituele heeft hier eigenlijk weinig mee te maken. Men zal echter de andere niveaus moeten voltooien als je echt de vruchten van Ramadaan zal willen plukken. Dit niveau alleen zal immers weinig impact hebben op de gelovige. Men volgt de Goddelijke richtlijnen en zal hiervoor beloond worden maar het zal de vastende niet echt zuiveren van zondes of beter gezegd, men zal niet echt gezuiverd als een beter mens Ramadaan verlaten. De kans dat men Ramadaan uitgaat zoals men is ingegaan is dan ook groot.

2) Fysiek:

Vasten op het fysieke niveau laat de moslim de gevoelens krijgen van honger en dorst. Als we kijken naar de profetische manier van het vasten verbreken dan nam hij een maaltijd tot zich voor het opkomen van de zon. Meestal was dit een vrij lichte maaltijd. Als de zon onder was, nam hij een gemiddelde maaltijd. Hij overdreef zeker nooit, iets wat we in deze tijd heel veel zien onder de moslims, werkelijk overdaad in consumptie. De profeet [saw] zei:

¨De ergste container die een mens kan vullen is zijn maag. Een weinig voedsel om je rug te rechten is genoeg. Maar als zijn verlangens hem overwinnen, eet dan en vul je maag voor 1/3 met voedsel, voor 1/3 met drank en laat 1/3 vrij om te ademen.¨ [note]Ibn Maadjah][/note]

De profeet [saw] brak zijn vasten met een paar verse of droge dadels en een glas water en ging dan het avond gebed doen. Dit fysieke niveau zorgt ervoor dat men zich echt kan vereenzelvigen met de minder bedeelden in deze wereld. Het is op dit niveau dat men een blijvend bewustzijn kan ontwikkelen om op te komen voor iedere mens waar ook ter wereld die het moeilijk heeft om voedsel of drinkbaar water te vinden!

3) Medisch:

We weten allemaal dat de hersenen bepaalde chemise stoffen aanmaken. Het zijn de zogenaamde neurotransmitters die boodschappen overbrengen en gevoelens creëren. Deze worden beïnvloed door het vasten. Door het vasten wordt er meer endorfine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat men automatisch zich meer euforisch gaat voelen. Het is ook wat gebeurt bij iemand die aan sport doet. Een sporter kan heel diep gaan en toch zal hij of zij zich kort daarna goed voelen alsof men eigenlijk nog veel langer had kunnen doorgaan.

Medische experten spreken ook over andere voordelen van het vasten. Overbodige cholesterol (vet) die zich had vastgezet op het lichaam zal vrij snel verdwijnen. Dit is waarom men vele moslims in Ramadaan ook ziet afvallen. Tevens vermindert het de slechte cholesterol in het bloed.

We zien nu duidelijk het verschil met de vastende in niveau 1 en niveau 2. Het is de bedoeling dat men als vastende het niveau bereikt waarbij het honger en dorst gevoel zal leiden naar de voordelen die zonet beschreven zijn. Indien men op niveau 1 blijft dan zal men eigenlijk zichzelf gewoon overmatig voeden en drinken in de beperkte tijd dat het mag en zodoende kan men niet profiteren van alle andere voordelen. De profeet [saw] zei:

¨ Misschien kan het zijn dat een vastende persoon alleen honger en dorst zal verkrijgen door het vasten.¨ [note]Ibn Maadjah[/note]

4) Het libido:

De zogenaamde seks drive wordt in deze maand ook beperkt. In deze tijd wordt erotiek en seks volop gebruikt door de media om ons te stimuleren op allerlei gebied en zeker op vlak van consumptie. De kracht vinden om hier aan te weerstaan is dan ook zeer moeilijk maar ook een doel van het vasten. Het fysieke verlangen vermindert het seksuele verlangen en bovendien doet de vastende er uiteraard alles aan om zaken te vermijden die hem psychologisch zouden kunnen stimuleren. Het is dan ook logisch dat het libido meer onder controle kan gehouden worden. Door zich nu net te onthouden van seksuele daden die de vastende anders zijn toegestaan, ontwikkelt hij de kracht om na Ramadaan zich te beschermen tegen de verboden verleidingen.

5) Emotioneel:

Vasten op dit niveau leert de moslim zijn emoties te controleren. Het meest gekende is natuurlijk uiting van woede. Het vasten helpt om deze gevoelens beter onder controle te houden. De profeet [saw] zei:

¨ Wanneer iemand van jullie vast, blijf weg van onbeschofte daden en onnodig gepraat, en als iemand een onbeschoft gesprek begint of een onnodige discussie, zeg hem dan simpel, ik ben vastende.¨ [note]Al Bukhaari[/note]

Op dit niveau tracht men dus iedere negatieve emotie onder controle te houden. Men dient dit bij zichzelf na te streven maar moet het ook vermijden bij anderen. Dit niveau is zeer hoog en moeilijk. Hoe snel laten wij ons niet afleiden in deze tijd, hoe snel voelen wij ons niet aangevallen. Denk maar eens aan Facebook wat we daar allemaal lezen door mensen die hun emoties niet te baas zijn.

De profeet [saw] leerde ons trouwens om altijd discussieren te vermijden, zelfs al weet je dat je zeker gelijk hebt. Ook andere slechte emoties zoals jaloezie leert men onder controle te krijgen. Vasten maakt ook iedereen gelijk, rijk en arm doet het.

6) Psychologisch:

Dit niveau is ook moeilijk. Het leert de vastende om slechte gedachtes te verdrukken. Het is ook een training tegen gierigheid en hebzucht. De profeet zei:

¨ Allah hoeft de honger en dorst niet van een persoon die zichzelf niet kan weerhouden van het vertellen van leugens en daar naar handelt zelfs wanneer hij vast. ¨ [note]Al Bukhaari[/note]

In deze tijd worden mensen aangemoedigd om zoveel mogelijk te hebben en liefst zo snel mogelijk. Dit niveau van vasten zal het geduld moeten versterken. Vanuit het psychologisch standpunt kan het geen kwaad om eens afstand te nemen van het wereldse of het materialistische. Een moslim mag zeker genieten van goede en mooie zaken in het leven, maar het mag echter nooit het doel van het leven worden. Het vasten is dan ook een uitsekend middel om een gezonde afstand of nuchterheid te krijgen tegenover het materialistische in het leven.

Voedsel is bijvoorbeeld iets dat een gevoel van comfort en gelukzaligheid geeft. Daar dan net van afblijven geeft de vastende een gezonde dosis kracht om zijn verlangens hieromtrent onder controle te houden. Men krijgt het psychologische voordeel van controle te hebben over wat kan en wat niet kan.

7) Spiritueel:

Nu komen we bij het laatste niveau en voor zeker het allerhoogste niveau. Dit is het niveau waarbij de gelovige moslim bewuszijn van Allah gaat ontwikkelen. Het is zonder twijfel de reden waarom de profeet [saw] ons leerde om onze intentie van het vasten iedere vastendag te vernieuwen:

¨ Wie geen intentie maakt voor het vasten voor Fadjr, heeft geen vasten.¨ [note]Aboe Dawoed[/note]

Het hernieuwen van de intentie is dus echt gericht op de zuiverheid van de daad van het vasten. Met oprechtheid worden immers de zondes vergeven. De profeet [saw] zei:

¨ Wie de maand Ramadaan vast uit oprecht geloof en de beloning enkel bij Allah zoekt, zal vergeven worden van al zijn voorgaande zondes;¨ 

Oprechtheid in geloof en in het vasten geeft dus een zeer grote beloning. Het vasten moet in eerste instantie namelijk iets zijn tussen de vastende en Allah. Niemand is immers zeker dat de moslim daadwekelijk vast, behalve Allah. Daarom was er de uitspraak van de profeet [saw[ waarin hij woorden van God meegaf aan ons:

Iedere daad van de dienaren van Allah is voor hen zelf behalve het vasten. Het is bedoeld voor Mij alleen en Ik alleen zal er hen voor belonen.¨ [note]Muslim[/note]

Als men dit niveau van vasten nu kan combineren met de vorige niveaus dan bereikt men het allerhoogste niveau en zal men zogezegd echt dichter bij Allah komen. Dit is immers de zuivering voor datgene waar de wetenschap niets van weet, de ziel. Het verandert een persoon van binnen. Het is het niveau waar men merkt dat een karakter ten goede verandert, dat er een ware islsmitische persoonlijkheid ontstaat. Dit is het gevolg van wat we godsbewust zijn noemen.

¨ 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.