Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 6

Deel 6: Vasten is voor meer dan het individu alleen


We weten dus dat men in andere religies of geloven ook tradities heeft die overeenkomen met het islamitisch vasten. In de meest gekende religies is de nadruk echter gelegd op het individu. Het is vooral gericht op het vergeven van zondes van de vastende. In Islam ligt de nadruk op de band met Allah, het is een periode waarin de gelovige zijn band met de Schepper tracht te verbeteren, versterken of nieuw leven in te blazen.

Bewust zijn van Allah is de belangrijkste voorwaarde om toenadering te krijgen bij Allah. Het is eigenlijk het grootste probleem van vele moslims in deze tijd. Oprechtheid kan slechts als je steeds beseft dat Allah jou ziet, hoort en zelfs weet wat in je gedachten is. Hoe kan je nog bewust kwaad spreken over iemand als je bewust bent dat Allah het weet, hoe kan je anderen bewust pijn doen als je weet dat Allah toekijkt? In Ramadaan krijg je dan de extra focus die we al bespraken. Dus dit bewust zijn van Allah is in de maand Ramadaan nog van groter belang!

Het belang van Ramadaan kunnen we uit de volgende uitspraak van de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) toen hem het volgende gevraagd werd:

¨ Wat is de beste daad? ¨ Hij ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) antwoordde: ¨ Vasten, het kent geen gelijke.¨ [note]An Nasaa’i[/note]

In het volgende deel zullen we de verschillende niveaus bespreken die het doel zouden moeten zijn van iedere moslim.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *