Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 5

Deel 5: Waarom moslims vasten


 

Indien men in deze tijd al begrip kan opbrengen waarom men vast, heeft men het des te moeilijker om te verstaan dat moslims werkelijk niets eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. ‘ En zelfs niet een beetje water drinken? ‘ is een klassieke vraag die je geregeld te horen krijgt. Nee, zelfs niet een beetje water …

Is dit zo uniek? Ja en nee, de vraag is beter, is het zo moeilijk? Ook hier kan je ja en nee op antwoorden. Feit is dat je niet alleen bent, jong en oud, rijk en arm, man of vrouw, iedereen doet het en bovendien overal ter wereld. Is dat gegeven op zich al niet uniek?

Akkoord, Ramadaan is uitputtend als je er iets van wilt maken. Is het dan niet te hard voor de mens? Het is een tijd waarin men veel minder slaapt, toch moet men blijven werken of school gaan. Daarbij eet en drink je niets voor vele uren na elkaar. Daar moet je toch ook van verzwakken? Wat is dan de ware geest van Ramadaan? Hoe slagen de meeste moslims er wonderwel in zonder noemenswaardige problemen? Een zwak moment in de dag, dat kent iedereen wel eens. Maar voor je het weet ben je er weer door en zit je weeral aan tafel te proeven van zoveel heerlijks.

Moslims zijn al met heel veel in de wereld populatie, maar we zijn heus niet de enigste die vasten. Er zijn nog altijd vele andere mensen ter wereld die hun manier en dagen van vasten hebben. De Joden hebben zo hun vastenperiode gekend als jom Kippoer die bekend staat als een dag van vergiffenis waarop men vast. In hun eigen geschriften staat ook vermeld dat de profeet Moesa, ((Mozes)) vastte.

‘En hij was daar met de Heer, 40 dagen en 40 nachten. Noch at hij brood, noch dronk hij water.’ ((Exodus: 34:28))

Ook Jezus vastte voor een periode die in het voorjaar plaats vond. In de 7de eeuw begon men met een periode van 40 dagen te vasten. In hun heilige geschriften zien we een verwijzing naar het vasten.

‘En hij vastte voor 40 dagen en 40 nachten, waarna hij hongerig was.’ ((Mattheus & Lucas 4:2))

En tot slot lezen we in de Koran:

‘O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen vóór jullie, hopelijk zullen jullie (Allah) vrezen.’ ((2:183))

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *