Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 4

Deel 4: Het suikerfeest


 

Het belang van Ramadaan is ook af te leiden uit het feit dat na het eindigen van deze periode van vasten er een islamitische feestdag volgt. In ons land en Nederland is deze dag gekend als het suikerfeest. De ware naam is ‘ Eid al Fitr ‘ .

Het is de eerste dag van maand die volgt op de maand Ramadaan, namelijk de maand Sjawwaal. Indien men de nieuwe maan heeft gezien dan eindigt de vastenperiode en Ramadaan. Diezelfde avond stoppen ook al de extra tarawieh gebeden die men meestal in de moskee verricht. Indien men de nieuwe maan niet heeft gezien, zal er gewoon nog een vastendag volgen en de tarawieh gebeden gaan ook gewoon door.

De feestdag begint relijk vroeg met een gezamenlijk feestgebed en een toespraak van de imam en dit alles vrij vroeg in de ochtend. Hele gezinnen zijn in feeststemming en netjes gekleed en er zijn geschenkjes voor de kinderen waarbij het schenken van snoep typerend is. Vandaar de bijnaam, het suikerfeest. Er worden feestelijke maaltijden geserveerd en fanilies vieren het doorgaans samen. Men bezoekt hierbij dus familie en vrienden op deze dag en ook nog wel de komende dagen die hierop volgen. Dit ondanks dat de feestdag zelf slechts 1 dag is.

Als de vastenperiode voorbij is en men heeft een aantal dagen niet kunnen vasten, dan dienen deze ingehaald te worden tijdens het volgende jaar. De gemiste dagen kunnen eigenlijk gedurende dat hele jaar worden ingehaald zolang het maar gebeurt voor de volgende Ramadaan weer begint. Het is echter wel beter om te proberen ze zo snel mogelijk in te halen. Een dag die men niet vastte is eiegenlijk als een openstaande schuld bij Allah. In het geval dat men moest komen te overlijden, dan zal een dicht familielid de niet gevaste dagen die over waren kunnen vasten in de plaats van de overledene zodat deze toch nog de volledige beloning van het vasten kan krijgen.

De moslim gelooft ook dat wie in de maand van Sjawwaal nog 6 dagen vast dat men hiervoor een grote beloning zal krijgen. De profeet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) leerde ons immers dat deze persoon de beloning zal krijgen gelijk aan een heel jaar vasten! Vele moslims maken dan ook gebruik van deze unieke kans die Allah hen geeft.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *