Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 3

Deel 3: Liefdadigheid en Ramadaan


 

Ramadaan is ook gekend als een maand van liefdadigheid. Zo leerde de profeet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) ons dat wie een goede niet verplichte daad van aanbidding doet, deze zal beloond worden al was het een verplichte daad van aanbidding buiten de maan Ramadaan. En wie een verplichte daad van aanbidding doet in Ramadaan, het zal overeenkomen met 70 verplichte daden van aanbidding buiten de maand Ramadaan!

Hij ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) leerde ons dat het de maand is van geduld en de beloning voor de geduldigen is het Paradijs. En weet je dat je Ramadaan dubbel zou kunnen vasten? Het antwoord hierop is te vinden in de overlevering van Zajd ibnoe Khaalid al-Djoehaniy. Hij overlevert dat de Profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) zei:

“Wie een vastende te eten geeft om daarmee zijn vasten te verbreken, hem komt dezelfde beloning toe als deze vastende zonder dat dit iets zal afdoen aan de beloning van de vastende.”  

De Profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) stond bekend als de meest vrijgevige maar in de maand Ramadaan werd hij nog vrijgeviger. In de maand van Ramadaan kreeg hij ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) dagelijks bezoek van de Engel Djibriel en er is overlevert dat de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) toen zo vrijgevig was dat het vergeleken werd met een snelle wind die een goede dosis regen brengt waarna er welvaart uit voortkomt! ((Sahih Bukhaari))

Tracht gewoon zoveel mogelijk te geven in Ramadaan omdat het een investering is die zich rijkelijk zal terug betalen in deze wereld en in het hiernamaals. De moslims geven niet verplichte zaken in deze maand en velen betalen ook de zakaat wat de 3de zuil is van het islamitisch geloof. Ook is er op het einde van de maand een inzameling in ieder moslim gezin waarbij een kleine som geld word samengelegd per gezinslid. Dit is de zogenaamde zakaat al fitr, gekend als de inzameling voor het suikerfeest waarbij dit geschonken word aan de minderbedeelden zodat zij ook een feestdag kunnen hebben bij het einde van Ramadaan.

Het geven van liefdadigheid noemt ‘sadaqh’ en dit kan bestaan uit het geven van geld, voeden van armen maar even goed door gewoon goede daden te verrichten, zoals je medewerking verlenen aan een hulpbank of ander project.

Tevens doet zo goed als iedere moskee natuurlijk ook zijn extra best in deze maand. Men brengt de moslims samen, nodigt anders gelovigen of niet-moslims uit om samen het vasten te verbreken en de banden onderling te versterken en de samenhorigheid in de maatschappij te verbeteren. Vele gebedshuizen hebben ook lezingen en andere activiteiten en sommige nemen initiatief en trekken naar buiten en voeden de armen en daklozen.

En last but not least, familie en vrienden worden uitgenodigd en brengen ook de nodige tijd door met elkaar. En vergeet zeker niet het goede voorbeeld te geven in jou directe omgeving en nodig de buren uit om kennis te maken met deze unieke maand en zijn gastvrijheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *