Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 2

Deel 2: Over het vasten


 

Voor de moslims is vasten niet alleen het onthouden van eten en drinken maar ook het onthouden van seksuele daden, liegen, slechte manieren en roddelen. Tijdens de vastendag moet de moslim dus opletten wat hij zegt en doet. Hij dient tevens waakzaam te zijn wat zijn ogen zien en zijn oren horen. Het is dus eigenlijk het hele lichaam dat meevast maar gecontroleerd vanuit het hart.

Het is dus een maand van spirituele training omdat het hart de strijd aangaat met de fysieke noden en verlangens. Je leert dus je verlangens onder controle houden. Niet alleen je fysieke verlangens maar ook zaken als geduld of het bedwingen van woede e.a.

De moslim neemt voor de vastendag begint nog een maaltijd die gekend is als suhoer’ . De vastendag begint met het opkomen van de zon en eindigt met het ondergaan van de zon. Vanaf het moment dat de zon dus onder is breekt de moslim zijn vasten door het eten van een kleinigheid. Volgens de traditie van de profeet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) gebeurt dit meestal door het eten van enkele dadels die voor de nodige suikerboost zorgen. Vervolgens drinkt men wat en gaat men eerst het avondgebed bidden voor men een volledige maaltijd nuttigt. ((De juridische kant word niet belicht in deze serie maar zal insja Allah ook zijn plaats krijgen op deze site in de toekomst.))

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *