Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 13

Deel 13: Eindwoord


Hiermee zijn we aan het einde gekomen van onze introductie in het vasten in de maand Ramadaan. Als je moslim bent geworden begin je bijna altijd met het aanleren ven de rituele wassing en het aanleren van het gebed. Ramadaan is echter anders in de zin dat het plots verder gaat dan individuele aanbidding. Indien je de enige bent in je familie zal je het vasten ook wel alleen doen maar toch heb je het gegeven van de iftar’s waar zoveel mensen samenkomen, de gezamenlijke gebeden en de tarawieh gebeden. Plots sta je daar in die moslimgemeenschap. Het gevoel dat je dan krijgt is meestal wel uniek en is een ware motivatie om verder te groeien in je geloof en tevens een geruststelling omdat je echt wel het gevoel krijgt dat er broeders of zusters zijn die allen hetzelfde doen, die ook gemeenschappelijke gevoelens hebben, die elkaar helpen, die armen voeden, die niet moslims laten meegenieten van de warmte en gezelligheid in deze maand en vele andere mooie zaken.

Is het altijd rooskleirig? Neen, er zullen best bekeerlingen zijn die zich in het begin wel eenzaam voelen. Er zullen ook nieuwe moslims zijn die alleen wonen en die overdag alleen zijn, alleen hun vasten verbreken, alleen tarawieh bidden, alleen eten voor de vastendag begint … Tracht elkaar als bekeerlingen daarom ook te helpen. Zoek contact met verenigingen die zich toespitsen op nieuwe moslims. Gegarandeerd zal je daar een luisterend oor vinden en zal je op weg geholpen worden in de wereld van Islam en de moslims. Persoonlijk ken ik zulke mensen waar de deur bij manier van spreken steeds open staat en een babbel nooit ver weg is. Het is dan ook misschien een gedacht om bij stil te staan. Zou het niet mooi zijn dat er een plaats was waar nieuwe moslims altijd terecht kunnen en waar ze zichzelf kunnen zijn en zich thuis voelen. Een plaats waar ze geholpen worden met hun vragen, hun problemen, hun twijfels of wat dan ook. Wat doen we bijvoorbeeld met al die bekeerlingen die geen familie hebben om het einde van de Ramadaan te vieren? Waar is hun plaats, waar is hun familie?

Allah heeft ons hier op aarde gezet om getest te worden. Dit is toch een zeer grote test niet? Mijn droom is dat er geen enkele nieuwe moslim zich ooit nog eenzaam voelt op de dag van het feest. Laat dit kleine werkje een hulp zijn voor iedere nieuwe moslim die het ooit leest en hopelijk laat Allah jullie harten branden van verlangen om het goede te doen in jullie leven, slechts het goede. We zijn hier om de teveredenheid van Allah te verkrijgen en niet van de mensen of om wereldse beloningen en erkenning te krijgen!

Moge Allah jullie helpen in jullie zoektocht om het beste te halen uit jullie leven, een gezegende Ramadaan!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *