Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 12

Deel 12: Enkele praktische tips


Laten we nog even stil staan bij een aantal praktische tips hoe je het best omgaat met vragen waarmee je ouders of familieleden ongetwijfeld mee zullen zitten. We zeiden al in een ander hoofdstuk dat niet moslims er moeite mee hebben om te kunnen begrijpen dat een gelovige een hele lange dag niets eet. Maar wat ze nog minder begrijpen is dat de moslim ook de hele dag niets drinkt. In sommige medische situaties zou dit inderdaad misschien niet goed kunnen zijn. Een gezond persoon kan echter zonder problemen een lange tijd zonder een druppel water. Denk eens aan personen die ooit verdwaald zijn geweest en geen water vonden in hun onmiddelijke omgeving. Waren zij meteen in een kritieke situatie? Uiteraard niet, de mens kan best wat aan.

Bovendien is het zo dat een vastende gewoon weet dat hij na zoveel uren toch terug zal kunnen drinken en eten. Psychologisch gezien is dat al een groot voordeel. Medisch gezien word er aangeraden om genoeg water te drinken verdeeld over een dag. Dat genoeg water drinken kan nog steeds alleen zal het over een kortere periode gebeuren. Je ouders moeten zich dus niet ongerust maken dat je zal uitdrogen. Zorg ervoor dat je tijdens de avond en nacht genoeg water drinkt zodat je lichaam er zonder probleem tegen kan tijdens de dag. Laat hen dit weten, en stel hen gerust.

Eet ook gevarieerd en zeker geen al te zware maaltijden. Eet genoeg fruit en als je jezelf plots echt moe voelt, doe dan een kort dutje. Vele mensen denken dat een korte periode van slaap weinig uithaalt maar het is ook bewezen dat bij vermoeidheid een korte tijd van slaap veel kan oplossen. Het is alsof je als het ware weer fris ontwaakt. Een dutje van 15 a 30 minuten kan echt wonderen doen. En zelfs al doe je er zo twee, dan doe je het voor je eigen bestwil en je zal merken dat alles daarna weer vlotter gaat. Bovendien toon je jou ouders dat je zo verantwoordelijk bent over je eigen lichaam en over je vasten.

Vergeet je familie niet!

Je bent in huis, je ouders, je familie eten allemaal samen en we weten dat dit momenten zijn waar de familie bijpraat en vertellen wat ze hebben gedaan en meegemaakt overdag. Nu zitten zij daar plots en jij bent in huis maar niet mee aan tafel. Samen gaan zitten met hen en niet eten is dan weer voor jou heel ongemakkelijk. Ideaal zou zijn als ze hun tijdstip van eten zouden aanpassen aan jou tijd van het vasten verbreken. Waarschijnlijk is dat echter in de meeste gevallen een droom en men kan hen dat ook niet kwalijk nemen. Maar hoe los ik dat dan op?

Wel, draai de rollen eens om. Je zou voor hen net kunnen koken. Maak jou maaltijd klaar en zorg dat zij er ook van kunnen eten maar alleen vroeger. Of maak die lekkere smoothie of milkshake die je zelf gaat drinken en verwen hen ermee. Je kan ook voor hen de afwas doen, hun tafel dekken. Kortom je toont dat je hen lief hebt en dat zijn ook goede daden. Ga bij hen zitten na de maaltijd en dan kan je nog met hen een gesprek voeren dat je anders aan tafel zou doen. Vergeet niet dat het ook voor hen waarschijnlijk een moeilijke tijd is met veel veranderingen.

Het blijven je ouders!

De meest gekke en triestige zaken hoor je van nieuwe moslims als je hen vraagt hoe hun ouders Ramadaan beleven met jou in huis. Dikwijls hebben ouders echt veel problemen om gewend te raken aan jou nieuwe levensstijl in deze maand. Vooral het samen eten en wat je eventueel mag of kan eten zorgt bij hen voor veel wrevel. Ooit was er een broeder die me vertelde dat zijn ouders zeiden dat hij misschien beter een maand kon verhuizen tot het voorbij was.

Gelukkig hoeft het meestal niet zo ver te komen. Je kan als bekeerling proberen om zoveel mogelijk buitenshuis je vasten te verbreken en een maaltijd te nuttigen. Geloof me er zijn plaatsten genoeg waar men jou graag ziet komen en hartelijk zal ontvangen. Als je een vereniging kent dan zullen er genoeg broeders of zusters zijn die jou willen uitnodigen en je met open armen zullen ontvangen. Misschien zal je zelfs verbaasd staan kijken en zoveel uitnodigingen krijgen dat je niet weet waar eerst naar toe te gaan. Dit is immers ook een maand van gastvrijheid! Bovendien zal er steeds genoeg voedsel zijn en zal je ongetwijfeld wat meekrijgen naar huis. Indien dit gebeurt kan je dit schenken aan je familie waarmee je aantoont dat je hen niet vergeet ook al ben je buitenshuis. Wat je ook doet, blijf steeds beleefd en respecteer je ouders, je leeft nog steeds in hun huis onder hetzelfde dak. Denk er aan dat deze plaats voor jou gekozen is, jij bent gekozen door Allah en in dat huis zal jij moeten tonen hoe mooi Islam werkelijk is en waarom jij de keuze hebt gemaakt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.