Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 11

Deel 11: Familie


Nu je moslim bent geworden is de kans groot dat je samenleeft met je familieleden die in meerderheid geen moslim zijn. Dit kan voor de nodige spanningsvelden zorgen alhoewel dit heel verschillend is afhankelijk van de manier waarop de nieuwe moslim zijn geloof beleidt en hoe de andere familieleden er tegen overstaan. Ramadaan zorgt over het algemeen wel voor een grotere kans op onvrede binnen het gezin.

In ieder huishouden gelden regels. Deze regels trachten met iedereen rekening te houden maar het is logisch dat er een bepaalde lijn moet zijn waar familieleden rekening mee moeten houden. Er zullen tevens regels zijn die door ieder individu van het gezin nageleefd moeten worden, dit om de goede orde en verstandhouding in een familie te vrijwaren.

Wat is echter anders tijdens Ramadaan? Tijdens het gewone jaar kunnen mogelijke confrontaties makkelijker vermeden worden. Je gebeden is vrij individueel en kan men doen in de privacy van zijn eigen kamer. Moslim vrenden kunnen opgezocht worden in de plaats van ze thuis te moeten ontvangen en islamitische activiteiten gebeuren toch buitenshuis.

In Ramadaan worden compromissen echter al moeilijker. De tijden van het vasten kan men immers onmogelijk veranderen en de gekende verboden zaken zijn een verplichting. Nu is het dus een kwestie van voorrang te geven aan de wet van Allah en niet aan de huisregels. Je zal meteen begrijpen dat de confrontaties nu kunnen toenemen maar op dat moment gaat de wet van Allah boven deze van de ouders die altijd respectvol dienen behandeld te worden ongeacht zij moslim zijn of niet. Allah zegt:

31:15

‘Indien zij jou dwingen iets aan Mij gelijk te stellen, waarvan jij geen kennis hebt, gehoorzaam hun dan niet. En leef (desondanks) met hun samen op deze wereld, op een behoorlijke manier, en volg het pad van degene die zich tot Mij wendt.’ [note]31:15[/note]

Hoe kunnen we dit nu oplossen? Een simpel voor de hand liggend antwoord is hiervoor niet. We zullen wel een aantal tips meegeven die kunnen helpen om dit conflict te vermijden of gemakkelijker te maken:

  • Toon begrip: In het begin van je bekeringsperiode zit je vol energie en je wilt alles snel en goed doen wat vaak nefast is voor jezelf op langere termijn en ook voor de familieleden waarmee je samen leeft. Vergeet niet dat het waarschijnlijk niet lang geleden is dat jij bepaalde rituelen die moslims doen raar overkwamen bij jou maar voor hen is dit nog steeds zo! Vooral de striktheid in het vasten en de duur van de periode kunnen veel niet moslims moeilijk vatten. Ze hebben mogelijk totaal geen begrip van jou motivatie en zullen het misschien opvatten als een strijd met hun waarden. De manier waarop je dit het best aanpakt met hun is een onderzoek te doen naar de medische voordelen van het vasten. Voor de moslim is dit uiteraard niet de belangrijkste reden van het vasten maar je moet nu trachten een gepast antwoord te geven aan je familieleden dat hen op de een of andere manier toch enig begrip kan geven van het nut van het vasten. Indien wetenschap hen daarbij kan helpen dan zullen ze dit ook sneller aanvaarden. Een beetje Google werk geeft al snel allerhande resultaten van zowel spiritueel als niet spirituele bronnen die echter allen spreken over vele voordelen van het vasten.
  • Wees vriendelijk maar duidelijk: Een grote uitdaging is ook dat je familie hoogstwaarschijnlijk haar eigen interpretatie zal maken van hoe jij eigenlijk je geloof moet beleiden. Dit is positief maar ook weer negatief. Het feit dat ze hun eigen versie gaan opleggen aan jou is al een bewijs dat ze in het aanvaardingsproces vooruit gaan. Ze zullen nu echter trachten de goede vrede te bewaren door jou hun geloofsvisie op te dringen. Wat je nu eigenlijk moet doen is gewoon uitoefenen wat je op dat moment echt weet over jou geloof. Je vertelt hen vriendelijk maar duidelijk en overtuigd dat je gelooft dat God weet wat het beste is voor de mens aangezien Hij de Schepper is van de mens. Redelijke logica, toch? De bouwer van een bepaald type en merk van een wagen zal het best weten hoe deze wagen het best gebruikt moet worden. Weet ook dat je de rest van je leven altijd nieuwe zaken zal bijleren over je geloof en dat je hier en daar wat dingen anders zal gaan doen nadat je meer kennis hebt opgedaan. Vergeet gewoon nooit dat je gelooft in een ander leven na dit en dat er een dag aankomt waarop jij alleen verantwoordelijk zal zijn voor alles wat je in deze wereld deed. Hoe moeilijk het dus soms ook kan zijn, wees vooral duidelijk naar hen en maak hen op een beleefde vriendelijke manier wijs dat zij niet de regels bepalen maar dat deze goddelijk bepaald zijn. Als je een voetbalwedstrijd gaat spelen weet je ook op voorhand wat de spelregels zijn en het is niet mogelijk dat een supporter vanaf de zijkant even de regels gaat veranderen omdat hij vindt dat dit beter is. Geloof me, dit kan voor verhitte situaties zorgen. Mijn ervaring zegt echter dat op langere termijn deze duidelijke standvastigheid toch wel werkt. Bij vele ouders en familieleden komt er zelfs een soort van respect naar boven voor de manier en de kracht waarmee je jou geloof beleidt, zelfs al zijn ze het niet eens met jou visie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *