Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 10

Deel 10: Oefening baart kunst


Ideaal is dat men de maand voor Ramadaan al een aantal dingen uitprobeert. Zo kan je als nieuwe moslim bijvoorbeeld al eens op een dag proberen te vasten en zie wat het geeft, voel en ervaar het en leer er jezelf uit kennen. Indien je dan toch een dag moet kiezen, neem dan een maandag en/of een donderdag aangezien dit de dagen waren waarop onze profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) extra vastte tijdens het jaar.

Probeer ook al eens wat vroeger op te staan. Tracht stilaan te evolueren naar het uur dat je nodig hebt om nog een deftige maaltijd te nemen voor dat de zon opgaat. Lukt dit allemaal niet meteen of moeilijk, nooit panikeren! Zolang je maar de juiste intentie hebt en er daadwerkelijk je best voor doet. Bij de ene zal dit wat sneller gaan dan bij de andere, dit is puur individueel.

Tevens zal je zien dat je natuurlijk moet leren om je slaapgewoontes ook al wat aan te passen. Ramadaan is minder slaap, maar zorg dat je een planning kunt maken waardoor je misschien meerdere keren per dag wat kan slapen maar dan korter in tijd.

Een Koran:

Ramadaan is de maand van de Koran. Zorg er voor dat je best een Koran in huis hebt. Ook handig is een Koran in pocket formaat zodat je deze ook kan meenemen op weg naar je werk of school. Zo zie je maar dat je gewoon leert een andere levenshouding aan te nemen. In plaats van iedere dag een uur op de tram, trein of bus te zitten kijken door het glasraam of het lezen van de krant, ga je nu in je Koran lezen. Zo zie je dat je al heel productief bezig bent!

Vrienden:

Ramadaan is een maand waarin de banden tussen de moslims onderling en met de familie worden versterkt. Moslims breken hun vasten gezamenlijk, er zijn speciale evenementen in de moskee, lezingen worden gegeven, families en buren nodigen elkaar uit en veel meer.

Als nieuwe moslim moet je toch trachten om contact te hebben met de moslim gemeenschap. Eerst wil ik zeker vermelden dat je uiterst voorzichtig moet omspringen met de mensen die je als vriend kiest. De mensen die je begeleiden, opvangen of waar je gewoon mee omgaat. Pas zeker op voor mensen die opdringerig zijn en die je allerlei regeltjes door je strot trachten te duwen terwijl je pas bekeerd bent. Vergeet nooit deze gouden regel, islam is ook ¨ Dien al fitrah ¨ genoemd. Dit betekent in het kort zoveel als een religie of levenswijze die natuurlijk is aan de mens. Met andere woorden, alles dat raar en onnatuurlijk aanvoelt, daar kan je best eens goed bij stilstaan en bij meerdere mensen vragen achter de juiste bedoeling of betekenis. De profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) leerde ons dat jou religie zal zijn zoals die van jou vriend(in). Dus let goed op wie je naaste vrienden zijn en tracht met hen een geweldige Ramadaan door te brengen.

Liefdadigheid:

Ramadaan is ook de maand van liefdadigheid. Je doet aan zelfreflectie en je zal vaststellen dat je het toch eigenlijk heel goed hebt op deze wereld. Tegelijk zal je beseffen dat er velen zijn die meer beproefd worden dan jou. Zoek op voorhand een beetje jou weg en tracht een vereniging te vinden waar je jou steentje kan bijdragen tijdens Ramadaan, hoe miniem het ook mag zijn. Een heel simpele manier van sponsoring is bijvoorbeeld vragen in je plaatselijke moskee of vereniging of ze niet wat hulp kunnen gebruiken bij het organiseren van een iftar. De aankoop van wat water, dadels, brood, helpen bij het maken van soep, er zijn zoveel zaken dat men kan doen. Belangrijk is dat je leert dat een gelovige moslim steeds klaar staat om een handje toe te steken indien nodig.

Maaltijden plannen:

Nog meer dan in de rest van het jaar is een goede planning van wat je zal eten heel belangrijk! Bedoeling was dat we ergens tijd konden winnen voor betere zaken toch? Het laatste waar je eigenlijk mee moet bezig zijn is nadenken wat je de dag zelf nog moet maken en ook praktisch gezien wil je geen tijd verspelen met in je keuken van jot naar her te lopen.

Indien de tijd te kort is om voor een hele maand te plannen, doe het dan per week en doe je boodschapper er zoveel mogelijk naar. Ideaal is dat je voor suhoer, de maaltijd voor de vastendag begint, kan eten wat van wat men at de avond daarvoor bij het verbreken van het vasten. Natuurlijk is dit ook heel afhankelijk van persoon tot persoon. Tracht in ieder geval zo weinig mogelijk tijd te verleizen met eten te maken, ongeacht naar wat jou voorkeur is. Denk er wel aan dat wat je opslaat voor de dag aanbreekt, jou reserve is voor de rest van de dag tot de zon ondergaat. Eet zeker niet teveel ongezonde en zware gerechten want dat zal je eerder een vermoeid gevoel geven tijdens de dag. Eet gezond en licht, drink genoeg maar ook best geen gesuikerde dranken aangezien men dan sneller terug dorst zal hebben.

Een lach:

Je hebt zelf voor Islam gekozen, niemand heeft je verplicht. You are on a mission! Je weet dat moslims een keer per jaar een maand vasten en dat dit zeker in de zomermaanden best moeilijk kan zijn. Dat is volledig normaal, maar je weet dat er een hoger doel is voor wat je het doet. dus als je echt een gevoel hebt van dat je het echt nog niet zitten om te vasten, dan is dit een aanwijzing dat je beter eerst nog eens alles op een rijteje zet.

Voor de anderen die er voor gaan, je staat erachter, dus het belangrijkste element dat erbij hoort is … een lach! Tracht zoveel mogelijk te weten over de deugden van Ramadaan. De deugden voor jezelf, voor anderen, je relatie met Allah. Je vraagt en vraagt en vraagt … zoveel mogelijk aan Allah. Hij is degene die je echt kan helpen, en je zal zien dat je vanzelf een spontane lach op je gezicht zal krijgen. Dat mogen vasten verwelkomd word met een lach en dat je op het einde van Ramadaan spijt zult hebben dat het weeral voorbij is en dat je met diezelfde lach uitkijkt naar je volgende Ramadaan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *