Ramadaan voor de nieuwe moslim / Deel 1

DEEL 1: OVER RAMADAAN


 

Het vasten in de maand van Ramadaan is zo belangrijk voor moslims dat als iemand sterft en hij of zij heeft nog vastendagen goed te maken dat de verantwoordelijke of de echtgenoot van de overleden persoon deze dagen alsnog inhaalt met de intentie dat de overleden persoon zo alsnog aan zijn verplichte daad heeft voldaan. De reden waarom? Het is als het ware een schuld die nog openstaat bij Allah. De beloning voor het vasten in deze maand is dan ook niet gering. De profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) zei:

“Ieder die ramadaan vast, uit (oprecht) geloof en hoopt (op de beloning van Allah), al zijn voorgaande zonden worden hem vergeven.” ((Sahieh Bukhaari en Muslim))

De gelovige moslim gelooft immers ook dat de (opstandige) duivels niet vrij worden gelaten door Allah waardoor de gelovige zijn imaan extra bescherming krijgt in Ramadaan. De profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) zei:

“Wanneer Ramadaan komt, worden de poorten van het Paradijs geopend, de poorten van de Hel gesloten en de duivels zijn geketend.” ((Sahieh Bukhaari en Muslim))

 

De maand van de Koran:

De openbaringen die de Koran vormden zijn begonnen in de maand van Ramadaan. De eerste openbaringen waren de eerste 5 ajaat van soerah al ‘Alaq: ((96:1-5 ))

Reciteer, in naam van jouw Heer Die heeft geschapen.

Hij schiep de mens uit een bevruchte eicel.

Reciteer! Jouw Heer is de meest Edelmoedige.

Die (de mens) heeft geleerd met de pen te schrijven.

Die (de mens) heeft geleerd wat hij niet wist.

Het gebeurde toen Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) zich had afgezonderd om zich spiritueel te verrijken in de grot van Hira, enkele kilometers verwijderd van Mekka.

Jaren later werd het vasten in deze maand zoals we het nu kennen verplicht gemaakt aan de gelovigen. De engel Djibriel die de openbaringen naar aarde bracht met de wil en toestemming van Allah, kwam vanaf dat moment de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) iedere dag van Ramadaan bezoeken en hij ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) diende dan van de Koran te reciteren wat hij al gekregen had. In zijn laatste levensjaar reciteerde de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) de gehele Koran 2 keer in de maand Ramadaan. De gelovigen volgen deze traditie en trachten op zijn minst de hele Koran 1 maal volledig te lezen in Ramadaan.

Zeker in landen waar de moslimpopulatie hoog is, zien we de gelovigen dan ook in de Koran lezen op de bus, trein of wat dan ook op weg naar het werk of school. De Koran dient een trouwe metgezel te worden tijdens deze maand. Ook lezen velen heel vroeg in de ochtend na het gebed, anderen weer tijdens de nacht of gewoon met tussenperiodes verdeeld over de ganse dag.

Velen volgen ook de tarawih gebeden die in de moskee gedaan worden en waarin de Koran over een periode van 30 dagen volledig word opgelezen. Deze gebeden kan men ook thuis doen en vele gelovigen bidden ook en reciteren Koran tijdens de nacht.

Indien men nog niet Arabisch lezen kan, dan is het aangeraden om te luisteren naar de Koran wat in deze tijd van technologische mogelijkheden geen enkel probleem is. Men kan uiteraard ook de gehele vertaling van de Koran trachten te lezen in Ramadaan. Dus indien je de Koran nog nooit van kaft tot kaft gelezen hebt, Ramadaan is de maand bij uitstek om er aan te beginnen! Tevens is het gedenken van Allah ((dhikr)) ook iets dat sterk aanbevolen is tijdens Ramadaan.

De maand Ramadaan is ook aangewezen om de umrah te verrichten. Het is als het ware een kleine bedevaart. Indien gedaan in de maand van Ramadaan, dan krijgt men de beloning die gelijk is aan die van de hadj! ((Het vervangt echter niet de verplichting van de hadj!))

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *