Ramadaan voor de nieuwe moslim

Inleiding:

Voor vele nieuwe moslims is het zover, de eerste keer Ramadaan! Waarschijnlijk kijk je er naar uit maar zit je ook met vele vragen, onzekerheden of twijfels. Geen probleem, dat is volledig normaal. Je bent niet alleen, voor iedere moslim kwam immers die eerste keer Ramadaan.

Natuurlijk is het voor de bekeerlingen nog iets anders omdat ze niet meteen op hun familie kunnen terugvallen die hen wegwijs maakt. Voor een bekeerling is de eerste keer 30 dagen aan een stuk niet eten en drinken overdag echt niet zo evident. Zoals gezegd, je bent echter niet alleen.

We zullen hier in deze reeks jullie trachten bij te staan in alles wat met deze maand te maken heeft. Laten we er alvast mee van start gaan en ik wens jullie een gezegende maand, moge Allah het gemakkelijk maken voor jullie en je inspanningen aanvaarden!

 

Ramadaan is de meest gezegende maand voor iedere moslim waar ook ter wereld. Welke betekenis heeft deze maand in het algemeen voor de moslims en hoe kan je als nieuwe moslim toch voordeel halen uit je eerste Ramadaan ooit? Betreffende Ramadaan zegt Allah de Verhevene:

O jullie die geloven, het vasten is jullie voorgeschreven, zoals het ook was voorgeschreven aan degenen voor jullie, opdat jullie je bewust zijn van Allah ((2:183))

Vast gedurende een vastgesteld aantal dagen. wie ziek of op reis is, dient deze (verzuimde) dagen goed te maken (door hetzelfde aantal dagen te vasten) op andere dagen. En degenen die het met heel veel moeite zouden kunnen (en daarom besluiten niet te vasten) moeten een arme voeden. En wanneer diegene dit uit zichzelf goed doet, dan is dat beter voor hem. Het vasten is (niettemin) beter voor jullie als jullie dat eens wisten! ((2:184))

De Maand Ramadaan is het wanneer de Koran is neergezonden, als leidraad voor de mensen met duidelijke bewijzen van die leidraad en het onderscheid (tussen waarheid en valsheid). wie van jullie deze maand getuige is, dient dan te vasten. Wie ziek of op reis is, dient het verzuim op een gelijk aantal andere dagen in te halen. Allah wenst het gemak voor jullie en wenst niet het ongemak, opdat jullie het getelde aantal dagen voltooien en opdat jullie Allah verheerlijken voor de leiding die Hij jullie heeft gegeven en opdat jullie wellicht dankbaar zullen zijn. ((2:185 ))

Heel belangrijk is dat het bewust zijn van Allah, ookwel taqwah genoemd heel prominent aanwezig is. Iedere moslim dient dan ook bewust te zijn van de moraal en de lessen die die te trekken zijn uit het vasten in de maand van Ramadaan.

Vandaar hebben wij beslist om ons steentje bij te dragen en hopen wij dat het van nut zal zijn voor de nieuwe moslim als voor de andere moslims en ieder die het fijne wilt weten waarom die moslims eigenlijk vasten? Wat is de bedoeling ervan en welke impact heeft het op het leven van de gelovige? Deze en vele andere zaken zullen we de komende weken met de wil van Allah publiceren voor Ramadaan van start gaat.

Alvast veel moed, sterkte en geloof voor alle nieuwe moslims die er dit jaar voor het eerst aan meedoen. En voor alle andere broeders en zusters, wees een goed voorbeeld en moge Allah jullie vasten aanvaarden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *