Participeer

 

9: Vermijd eenzaamheid

 

“Islam begon als iets vreemds en zal terugkeren naar iets vreemds zoals het begon, dus geef blijde tijding aan de vreemdeling.” [note]Uitspraak profeet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) vermeldt in: Muslim[/note] 

Dit is een groot probleem in de huidige moslim gemeenschap, ‘wij zijn eenzaam.’  Als puntje bij paaltje komt zie je weinig moslims die elkaar nog echt steunen en helpen. Om dit te vermijden kan men best op zoek gaan naar goede trouwe moslim vrienden. Het klinkt als een cliché maar goed gezelschap is zeer belangrijk in Islam.

Tracht te zoeken naar mensen waar je jezelf bij kan zijn en die je op je gemak stellen. Handig is altijd als deze jou ook iets kunnen bijbrengen over je geloof. Maar je moet vooral een goede band hebben met elkaar. Je hoeft niet constant ellenlange gesprekken over het geloof te voeren. Doe gewoon, en lach met elkaar, en praat over de doodgewone dingen des leven.

Wanneer het echt klikt zal je deze band moeten onderhouden natuurlijk. Dit vraagt tijd en inspanning. Wanneer het om echt goede vrienden gaat, zou het eigenlijk gewenst zijn om wekelijks elkaar te ontmoeten. Daar buiten zorg je ervoor dat als het echt nodig is dat je er voor elkaar bent.

Hier zien we dus dat een moslim actief is in de maatschappij. De praktijken van een non of een pater zijn vreemd aan Islam. De mens in het algemeen is een sociaal wezen en Islam erkent dit.

Sluit je niet af van de wereld ergens op een kamertje om al die testen van de boze wereld te vermijden. Dit geeft op langere termijn een slecht effect. Velen komen in een vicieuze cirkel terecht en worden zelfs depressief waardoor ze uiteindelijk hun uitweg gaan zoeken in foute daden tegen zichzelf of tegen anderen.

Maak het voor jezelf een verplichting om een sociaal leven te hebben ook al is niet alles daarbij rozengeur en maneschijn. Het zal je ook de nodige tijd, geduld en inspanning kosten maar je zal zien dat je een evenwichtiger leven zal leiden met meer tevredenheid en blijdschap.

 

1 Uitspraak profeet Muhammad (vzmh) vermeldt in: Muslim


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *