Omtrent vasten in de maand Rajab

Ieder jaar weer zien we dezelfde controverse weerkeren onder de moslims in verband mat het vasten in de gezegende maand Rajab. Is het nu aangeraden om veel extra te vasten of slechts enkele dagen? Hier volgt een standpunt van verschillende geleerden die deze kwestie kan verduidelijken en verlichten. Belangrijk is om te weten dat er acceptabele verschillen zijn van mening onder geleerden. Beide partijen hebben hun onderbouwde stelling met hun bewijzen. 

De meerderheid van de geleerden: de Hanafis, de Maalikis en de Shaafis zijn van oordeel dat overvloedig vasten tijdens Rajab wordt aanbevolen, terwijl de Hanbalis het houden bij sporadisch vasten. Geen enkele belangrijke school van de soennitische islam vond het een innovatie, vanwege het bestaan van bewijzen die de praktijk ondersteunen. Het valt dus onder een omstreden praktijk, geen innovatie. Niet tegenstaande volgt hier een statement van verschillende geleerden die verzoenend is en eenheid nastreeft in de plaats van onenigheid en haat. 

إن هذه هي المسألة خلافية بين العلماء، ولا يجوز أن تكون من مسائل النزاع والشقاق بين المسلمين، بل من قال بقول الجمهور من العلماء لم يثرب عليه، ومن قال بقول الحنابلة لم يثرب عليه.

Dit is een omstreden issue onder de geleerden. Het is niet toegestaan onder de moslims om er een issue van te maken en een geleerde te weerleggen en hem te beschuldigen als een vernieuwer of een zondaar. Noch is het toegestaan om er een issue van te maken dat groepen uit elkaar drijft. Degenen die de opinie van de meerderheid volgen mogen niet geconfronteerd worden en degenen die de opinie van de Hanbalis volgen ook niet door de andere partij. 

Dit is het soort van wijsheid onder geleerden dat we vandaag de dag meer dan ooit nodig hebben. Bescherming tegen onrechtvaardige kritiek op verschillende meningen en tegelijk streven naar eenheid. 

Moge Allah ons vrijwaren van zulke zaken en zegenen met verbondenheid in woord, hart en daad!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *