Nieuwe moslims

Veel moslims lijken wel geobsedeerd om een nieuwe moslim te begeleiden. Het voelt aan alsof ze voor zichzelf een trofee hebben binnengehaald. De meeste missen echter inlevingsvermogen en ervaring om deze nieuwe moslims op een correcte manier te begeleiden. Ze denken dat de islam is wat ze thuis hebben geleerd. Ze begrijpen de typische problemen en bijhorende strijd waarmee de nieuwe bekeerlingen worden geconfronteerd niet. Bovendien overweldigen ze de nieuwe bekeerlingen met meningen die niet essentieel zijn om te volgen. Ze willen dat hij zijn naam verandert, zijn levensstijl verandert, zijn oude vrienden achterlaat en draagt ​​wat zij beschouwen als islamitische kleding. Zelfs zijn baard moet op die van hen lijken. Ze zijn op zoek naar kopieën van zichzelf. Dit is geen islam, het is eerder een culturele vooringenomenheid die ze proberen op te leggen in naam van de islam.

Het past ons om Gods advies aan onze geliefde Profeet H te onthouden:

‘Door Gods genade was u [profeet] vriendelijk tegen hen. Als u grof en hardvochtig was geweest, zouden ze zich van u hebben afgewend.’ (03: 159)

Islam is medeleven met anderen die er vrij voor kozen om lid te worden van onze gemeenschap. Als je ze geen begrip toont en als je niet zachtaardig en vol mededogen bent, zullen ze vertrekken en geloof me, vertrekken doen ze. Wij, als gemeenschap, hebben de schuld omdat we hen niet de steun hebben gegeven die ze nodig hadden en die ze verdienen.

Islam gaat over eenheid, niet over conformiteit. Geef de nieuwe bekeerling tijd de tijd om langzaam te leren wat u als vanzelfsprekend beschouwt. Wat nog belangrijker is, moedig hen aan om na te denken over wat je als islam beoefent en om kritiek te leveren. Ze komen tenslotte met nieuwe ogen en kunnen het verschil zien tussen de puurheid van de islam terwijl ze het bestuderen tot tegenstelling met culturele praktijken.

De nieuwe bekeerlingen verwelkomen direct nadat ze hebben verklaard dat hun sjahaada leuk was, maar het onderhouden van een evenwichtige en warme relatie met hen is veel moeilijker. Als u er niet klaar voor bent, mag u mensen niet aanmoedigen om zich te bekeren. Je zal misschien goede intenties hebben maar je zal echter meer kwaad dan goed doen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *