Negativiteit

 

4: Blijf weg van negativiteit

 

“De sterke man is niet degene die goed is in worstelen, maar degene die controle heeft over zichzelf tijdens een aanval van woede.” [note]Authentieke uitspraak van de profeet Muhammad (vzmh) verzameld in Sahieh Bukhaari & Sahieh Muslim[/note]

Islam is een levenswijze en vraagt positiviteit. Een gelovige dient alles dat negatief is of kan zijn te vermijden. Islam is geen product dat je voortdurend tegen beter weten in hoeft te verdedigen. Als je constant je geloof moet gaan verdedigen tegen jan en alleman zal je dit snel de nodige stress bezorgen.

We spreken hier echt uit ervaring. Wanneer je pas tot Islam komt wil je het opnemen tegen de hele wereld en iedereen moet jou gelijk horen. Je krijgt ook het gevoel dat de hele wereld tegen jou is. Dit is een niet te onderschatten gevaar dat heel actueel is in onze tijd. Sommige kunnen het na een tijd achter zich laten maar anderen blijven in die negativiteit hangen en raken echt gefrustreerd wat kan leiden naar extremisme !

Dit betekent niet dat een moslim zijn geloof niet mag verkondigen of verdedigen. Maar je dient wel eerst de nodige volwassenheid te verwerven in je geloof. Indien je dat hebt ga je niet debatteren om je gelijk te halen en ook niet om anderen onderuit te halen maar gewoon omdat je duidelijk en overtuigend kan argumenteren zonder emoties en zonder boos te worden. Wie dit kan, zal zien dat Allah vele deuren voor hem opent.

Tracht Islam eerst in een beter perspectief te stellen door een goed gedrag te tonen. Blijf normaal doen en vermijdt alle extremisme. Blijf lachen en wees geduldig en behulpzaam. Ook, en vooral zelfs tegen niet-moslims. Wees een voorbeeld op je werk, school, op straat of waar dan ook.

Vele bekeerlingen hebben het ook moeilijk met de negatieve zaken die ze te horen krijgen als ze over geloof beginnen. Een ander goed advies is dat je tracht te voorkomen dat men jou gaat zien als iemand om eens lekker hun gedacht te zeggen. Hou je afzijdig dus, gedraag je voorbeeldig zodat men plots een reactie te horen krijgt als: “O dat is cool man, dat wist ik niet.” Het moment wanneer je zulke reacties krijgt, dat is een goed teken. Laat mensen zich afvragen hoe het komt dat jij die zoveel goeds doet en zo eerlijk en behulpzaam is, een moslim kan zijn! Dit is het geschikte moment om Islam te verduidelijken en met de wil van Allah raak je hun hart.

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *