Moet ik echt de hele Koran lezen in Ramadan?

Alhamdulillah, nog even en het is weer zover. Ramadan staat alweer voor de deur. Het liet me weer ogenblikkelijk denken aan het belang van tijd. Deze tijd die een schepping is van Allah en onwaarschijnlijk kostbaar is! In ons eerste artikel van Ramadan 2017 zal deze tijd dan ook een rol van betekenis spelen. Aangezien wij met deze vereniging veel contact hebben met nieuwe moslims, horen we vaak dezelfde vragen en verzuchtingen terugkomen. Vele moslims hebben het idee dat het een verplichting is om de Koran in zijn geheel van kaft tot kaft uit te lezen. Zonder twijfel is Ramadan immers de maand waarin de Koran centraal zou moeten staan in het leven van de moslim. Allah zegt immers: [note]2:185[/note]

 

Allah begint de aajah over Ramadan door als allereerste te vermelden dat het de maand is waarin de Koran is neergezonden. Alleen dit gegeven is al genoeg om het belang van de Koran gekoppeld aan Ramadan te benadrukken. Laten we echter stilstaan bij ons topic en enkele bedenkingen hierover uiten. We willen dus de Koran centraal in ons dagelijkse leven. Hoe doen we dit op de gemakkelijkste manier? Uiteraard door de Koran te lezen. Velen hebben echter het idee dat eens men de Koran begint te lezen in Ramadan dat het dan een verplichting is om het Boek van Allah volledig uit te lezen voor het einde van de maand Ramadan. 

 1. Maar hoeveel moslims zijn er niet die de Koran nog niet kunnen lezen in het Arabisch? Voor hen is het aangeraden om een vertaling te nemen van de Koran om zodoende toch te proberen een band te krijgen met de Koran. Een uitstekend alternatief hiervoor is de website: http://recitequran.com waar je de hele Koran aajah per aajah kan beluisteren en het leuke eraan is dat je na het afspelen van de aajah ook de vertaling kan beluisteren, jawel, zelfs in het Nederlands! 
 2. Voor degenen die een beetje kunnen lezen maar niet vlot of weinig, tracht een connectie te maken met het Arabisch door te kijken naar de Arabische tekst en te luisteren naar de vertaling of deze zelf meteen erna te lezen. Als er een soerah is, hoe kort ook, of eender welk deel, dat men toch kan lezen, tracht het dagelijks meerdere keren te lezen. 
 3. Dan degenen die goed kunnen lezen zonder problemen maar niet echt begrijpen wat ze zeggen. Kies een passage uit de Koran, een soerah of een deel ervan. Kies uit de soera’s die je veel reciteert, en sta stil bij de woorden, kijk naar de vertaling en reflecteer. 

Het draait dus allemaal om de Koran, ieder heeft zo zijn eigen doel, wel met het verschil dat het doel meer specifiek is en met de wil van Allah meer vruchten zal afwerpen dan gewoon de Koran uitlezen zonder andere intenties. Maar de eerste stap is het maken van de connectie. Maak nu intentie dat je deze Ramadan echt een stap wilt zetten in je relatie met de Koran. Zorg ervoor dat het realistisch is en dat het een doel heeft, zorg ervoor dat je na Ramadan blijft verlangen naar deze gewoonte zodat het een kleine stap lijkt maar in werkelijkheid een grote stap dichter bij Allah zal zijn! 

 

2 antwoorden
  • Farid
   Farid zegt:

   Alhamdulillah, ik zal dit jaar geen vast patroon volgen maar proberen zo ruim mogelijk te gaan. Wat in me opkomt of waar ik zelf mee bezig ben zal ik trachten te delen insjaa Allah.

   Moge Allah ons Ramadan laten bereiken.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *