Menstruatie en Ramadan

We krijgen wel eens te horen dat vrouwen die menstrueren zich benadeeld voelen omdat ze dan niet dezelfde inspanningen en beloning kunnen krijgen als wanneer ze niet menstrueren. Zeker in de maand van Ramadan ervaren sommige vrouwen dit als extra moeilijk. Medisch gezien zou het mogelijk zijn om een cyclus over te slaan, maar dit is niet iets dat natuurlijk is en de vraag is zelfs waarom, als we de volgende hadith even overlopen. 

Overgeleverd door Al Qaasim f,

Aisha J zei: “we waren op weg met als enige intentie, het vervolledigen van de hadj en wanneer we bij de plaats, Sarif kwamen kreeg ik mijn menstruatie. De boodschapper van Allah z, kwam naar mij terwijl ik aan het wenen was.” Hij z zei: “wat is er met jou? Heb je jouw menstruatie?” Ik antwoordde: “ja” Hij z zei: “Dit is iets wat Allah heeft verordend voor de dochters van Adam. Dus, doe wat al de pelgrims doen met uitzondering van de tawaaf rond de Kaabah;” Aisha J voegde hierna nog het volgende aan toe: “de boodschapper van Allah z offerde koeien omwille van zijn vrouwen.” [note]Sahih al-Bukhari 294 Boek 6, Hadith 1[/note] 

 

Deze hadith leert ons heel veel, maar vooral dat menstruatie iets heel natuurlijk is dat Allah zo bepaald heeft voor de vrouw. Er is geen enkele schande mee gemoeid en we mogen ook onze dochters nooit dat gevoel meegeven. In joodse en christelijke kringen werd menstruatie vroeger soms als een straf van God voorgesteld en ook in deze tijd rust er onder vele moslims nog een groot taboe op. 

Wat kan je als vrouw dan wel doen van aanbidding? Ten eerste, het feit dat je het spijtig vindt als vrouw omdat je niet echt kan bidden, dat gevoel op zich is al goed, daarvoor zal je als vrouw al beloond worden. Het tegengestelde zou erger zijn, wanneer je de periode van menstruatie als een soort van vakantie zou beschouwen om niets te doen van aanbidding. Zoals de hadith duidelijk maakt, kan een menstruerende vrouw zo goed als alles doen met uitzondering van het gebed en het voorbeeld van de tawaaf. Lees boeken over islam, bestudeer de sierah, gebruik audio, leer fiqh, leer iets van Arabisch, doe dhikr, … zoals je ziet kan je zelfs tijd tekort komen in die week. Dus of je kan vasten of niet, of je kan bidden of niet, weet dat Allah het zo bepaald heeft en Hij weet best! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *