Maak jezelf niets wijs !

Screenshot 2015-08-06 at 19.59.04

 

O jullie die geloven! Vraag niet naar zaken die,
indien ze jullie worden uitgelegd, jullie zullen verontrusten.

En wanneer jullie daarover vragen wanneer de Koran wordt geopenbaard,
worden zij jullie uitgelegd.

Allah vergaf dat.
En Allah is Vergevensgezind, Zachtmoedig. [note]5:101[/note]

 

Dit is een heel belangrijke les voor iedere moslim. Als je zelf actief bent in dawah en wat onderwijst zijn er steeds vele vragen die op je afkomen. Meestal zijn het zaken als: ” Is dit halal, is dit haram? ” 

Persoonlijk krijg ik deze vragen niet graag omdat je voor zulke vragen bij echte geleerden terecht moet. Akkoord, deze zijn soms moeilijk bereikbaar maar dat is het punt niet. Als ik via gekwalificeerde geleerden het antwoord weet, dan laat ik dit eventueel horen of ik hou de vraag in beraad en zeg dat ik het ga vragen aan iemand die gekwalificeerd is om hierop te antwoorden.

Maar ook daar gaat het niet echt over in dit artikel. Wel over de manier van vragen. Als ik bijvoorbeeld dan het antwoord gekregen heb dan komt men daarna vragen: ”’En was het nu halal of was het nu haram? ” 

Feit is dat vele moslims gewoon hun eigen fatwa al in gedachten hebben. Ze zoeken gewoon naar een bevestiging die hun eigen wil graag heeft. Anderen die maken er een sport van om opinies te vragen om je als het ware te testen. Ze stellen een vraag maar hebben al uitgebreid Sheikh Google geraadpleegt waarbij uiteraard meestal vrij eenzijdige opinies te vinden zijn. Feit is, wie houdt men voor de gek? Zichzelf?

Geloof het of niet, maar zelfs over dit issue heeft de Koran het:

Yaa ayyuhal-ladhiena aamanoe
O jullie die geloven! 

Laa tasaloe ‘an asj-jaa-a
Stel geen vragen over zaken

In tubda lakum tasukum…
die indien ze jullie uitgelegd worden, jullie zullen verontrusten

Dit is het eerste deel van de aajah. Laten we eens een vertaling geven die de context beter weer geeft en niet te letterlijk is.

”Jullie die beweren te geloven, diegenen onder jullie die het geloof zijn binnengekomen. Stel geen vragen over dingen. Als het duidelijk voor jullie was, als jullie het antwoord werd bekend gemaakt, zouden jullie er een hekel aan hebben. Je zou je niet goed voelen bij het antwoord dat je kreeg.” 

Allah leert ons dus duidelijk dat je slechts moet vragen naar zaken met een goede juiste intentie. Je stelt geen vragen om toestemming te krijgen voor iets waar jou hart naar verlangt, om toestemming te krijgen om van iets haram een halal te maken of omgekeerd. Je vraagt ook niet om spelletjes te spelen met mensen. Je zoekt niet eerst een bevestiging van jou idee om dan toch nog anderen hetzelfde te vragen.

Allah waarschuwt ons om zulk gedrag te laten. Het gaat niet om het vragen op zich of wat de vraag ook mag zijn, het gaat hem om onze houding. Waarom stel ik vragen? Je stelt alleen vragen omdat je Allah oprecht zo goed mogelijk wilt aanbidden. Je stelt vragen vanuit taqwah, omdat je angst hebt om Allah teleur te stellen.

We moeten werken aan onze houding, de intenties, de motieven achter onze vragen. Er is niets mis mee dat je een vraag stelt. Er is wel iets mis als we het antwoord niet aanvaarden wanneer het ons niet aanstaat of niet aan onze verwachtingen voldoet. Hoe vaak worden niet zulke eindeloze belachelijke discussies gevoerd op Facebook of andere fora.

Eigenlijk gaat het hier om de basis van Islam. Is Islam niet onvoorwaardelijke overgave aan Allah? Een betere test voor jou Islam kan je jezelf dus niet voorstellen.

 

Moge Allah ons laten behoren tot degene die oprecht zijn in hun motieven en vragen en slechts vragen om dichter bij hun Heer te komen. En nog meer, moge Allah ons laten behoren tot degene die zich kunnen neerleggen bij het antwoord, zelfs al is het een antwoord dat we niet wilden horen. 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.