Is islamitische kennis alleen voldoende voor de huidige geleerden?

Als een moslimgeleerde is afgestudeerd aan een religieuze instelling, zelfs aan Al-Azhar, maar geen wiskunde, wetenschap of een van de “seculiere” onderwerpen kent, moeten we dan zo iemand volgen? Wat voor nut heeft een geleerde die kan citeren uit de koran en ahadieth, maar zich niet bewust is van ontwikkelingen in de wetenschap, in de politiek of in de samenleving? Daarom hebben we deze tijden veel domme fataawa, juridische meningen en achterhaalde uitspraken. Daarentegen krijgen meer moslims hoger onderwijs, en dat betekent dat de gemiddelde gemeenschap soms slimmer is dan de geleerde.

Als een jonge vrouw haar ustaadh bijvoorbeeld zou vragen over de uitdagingen van het dragen van de hijab, wat gaat hij dan zeggen naast het citeren van tekst? Wat gaat hij adviseren over de Nationale Diensten, terwijl de meesten het nooit hebben gediend? En dan wordt het interessant: als een of andere afgestudeerde zijn ustaadh zou vragen naar de gevolgen van de simulatiehypothese voor moslimtheologie, wat gaat die ustaadh dan zeggen? Hoe zit het met de geschiedenis en de rol van moslims in een seculiere staat? Hoe zit het met burgerrechten en de islam?

De algemene situatie die we hebben is dat de slimmere studenten van de religieuze scholen uiteindelijk rechten, biochemie en andere seculiere onderwerpen gaan studeren en de werkende wereld betreden. Ze laten die afgezonderde wereld van de islamitische kennis achter zich. En degenen die dat niet kunnen, gaan net naar religieuze scholen en geven les. En terwijl deze trend zich door de jaren heen voortzet, komen we bij de situatie vandaag de dag waarin er mensen zijn in de gemeenschap met meer kennis dan de geleerden over veel kwesties, en deze geleerden zijn niet in staat om hun zorgen adequaat aan te pakken. Dit leidt tot een verminderd respect voor de geleerden, en mensen dwalen af ​​van de religie. Zo erg is de situatie wereldwijd op vele plaatsen.

Gewoon de looks en de kleding maakt niet iemand tot een ‘aalim’. Het simpelweg uit het hoofd leren van de Koran, ahadieth en teksten maakt iemand nog niet tot een ‘aalim. Onze grote islamgeleerden ooit waren wetenschappers, filosofen, bedrijfsleiders, wiskundigen, sociologen en nog veel meer. En daarom konden ze de theologische en jurisprudentiële kwesties aan de orde stellen. Nu hebben we vele fake geleerden alsof ze net van een verkleedfeestje komen. Er wordt van ons niet verwacht dat we iemand blind gaan volgen simpelweg omdat hij een titel en looks heeft.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *