Hoe reageren op kwaad?

 

 

LESSEN UIT DE AAJAH:

 • Ten eerste het feit dat Allah zegt dat goedheid niet gelijk is aan kwaad. Hierdoor worden we aangemoedigd om te leren hoe Allah goedheid en kwaad definieert.
 • In deze tijden zien we zoveel kwaad dat het lijkt of kwaad doen meer voordeel heeft dan goed doen.
 • Het kwaad heeft echter als zwakheid dat het uiteindelijk altijd zal verliezen. Tevens zal de mens steeds een natuurlijke afkeer blijven behouden voor het kwaad.
 • Mensen die anderen veel kwaad aandoen lijden een zielig leven. Wat we aan de buitenkant zien is in groot contrast met hun binnenkant.
 • Mensen die anderen kwaad doen hebben vaak een laag zelfbeeld. Alleen al kwaad blijven volhouden is een gijzeling van hun eigen leven en onhoudbaar!
 • Tegenovergesteld zijn degenen die het goede doen. Indien oprecht zal Allah hen net meer kracht geven om nog meer goed te doen!
 • Goed heeft een eigen kracht die de harten wint en ieder, hoe verdorven en corrupt ook, zal dit voelen in zijn hart. 
 • Wanneer het goede en het kwade verwikkeld zijn in een conflict en recht tegenover elkaar komen te staan dan zal hun aard en wat het teweeg brengt na een tijd duidelijk worden en zullen de meeste mensen het kwade gaan haten en het goede bewonderen.
 • Het kwaad moet worden weerstaan, niet door het goede, maar door een superieur goed, dat wil zeggen, als een persoon ons onrechtvaardig behandelt en wij hem vergeven, dan is het alleen maar goed. Het superieure goed is dat we diegene behandelen die ons slecht heeft behandelt, niet alleen vergeven maar hem gaan behandelen met vriendelijkheid en liefde.
 • De menselijke natuur is zodanig dat als we stil blijven als reactie op een misbruik, het alleen maar goedheid zal zijn, maar het zal de misbruiker niet het zwijgen opleggen. Maar als we het goede wensen voor hem en we uiten dat als reactie op zijn kwaad, zal zelfs de meest schaamteloze persoon zich schamen en dan zal hij bijna altijd ophouden met het verrichten van dit kwaad. Tracht dit maar eens als iemand je beledigt heeft. 
 • Als een persoon geen enkele gelegenheid voorbij laat gaan om ons schade te berokkenen, en we doorgaan met het tolereren van zijn excessen, kan het hem nog stoutmoediger maken. Maar het moment dat hij in de problemen komt zal de hulp van ons komen en zal hij zijn ongelijk en slechte gedrag beseffen, want geen onheil kan het goede weerstaan.

 

“Doe geen kwaad en vergeld geen kwaad met kwaad.”

Deze hadith is van de Profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) overgeleverd door Abu Saied Al-Gudri (moge Allah tevreden met hem zijn). De hadith staat vermeld in Ibn Maadjah.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *