Hoe en wat is Tarawieh?

Als u dit leest heeft u al dan niet het eerste tarawieh gebed achter de rug. Laat me dus beginnen met alvast iedereen een gezegende Ramadan te wensen, moge Allah het ons vergemakkelijken en deze maand beter laten uitgaan dan dat we ze zijn ingegaan. 

Het onderwerp van het tarawieh gebed is ieder jaar weer een issue onder de moslims. De reden waarom zullen we trachten duidelijk te maken door een kort overzicht te geven van hoe we deze kwestie kunnen begrijpen zonder ooit nog in de war te zijn en te discussiëren over het aantal rakaat dat dit gebed telt. 

Eerst en vooral moeten we kijken naar wat onze profeet y H heeft gedaan. 

Het belang van Tarawieh:

Uiteraard behoren deze gebeden tot een sterk aangeraden aanbidding. De profeet e zei: 

overgeleverd door Abu Hurayrah f

Ik hoorde de boodschapper van Allah e het volgende zeggen over Ramadan: 

“wie dan ook die er tijdens de nacht in bidt (de maand Ramadan), omwille van oprecht geloof en hopend op een beloning van Allah, al zijn voorgaande zonden zullen worden vergeven.” [note] كتاب صلاة التراويح / البخاري [/note] 

De profeet H, heeft nooit een aantal vastgesteld! Zonder iedere overlevering in zijn geheel te vernoemen zullen we de verschillende fases van de geschiedenis van de nachtgebeden in Ramadan overlopen. Belangrijk is de kwaliteit maar niet de kwantiteit! Nooit heeft de profeet e de nadruk gevestigd op het aantal. Toen ‘Aisha g gevraagd werd naar de nachtgebeden in Ramadan zei ze in een overlevering die eveneens terug te vinden is in Sahih Bukhaarie dat de profeet e nooit meer dan 11 rakaat had gebeden in Ramadan of tijdens eender welke maand. [note] Sahih al-Bukhari 2012 : Boek 31, Hadith 5 Vol. 3, Boek 32, Hadith 229 

Deze 11 rakaat kwamen voort uit: 

  • 2 x 4 rakaat
  • het witr gebed dat bestaat uit 3 rakaat

Soms vinden we het aantal 13 terug wat te verklaren is uit het bidden van 2 sunnah rakaat na het Ieshaa’ gebed. Feit is dat de profeet e nooit aan iemand een aantal heeft opgelegd. 

Het eigenlijke ontstaan van Tarawieh:

Tijdens de laatste Ramadan uit het leven van onze profeet y H kwam hij e naar buiten om zijn nachtgebeden te doen en de mensen zagen hem bidden en besloten hierop om hun nachtgebeden samen te bidden achter de profeet e. Daarvoor deden ze hun nachtgebeden individueel. Dit nieuws verspreidde zich vlug in de rest van de stad en de volgende nacht was de moskee zo goed als gevuld. Er was echter geen enkele aankondiging geweest van wanneer en hoeveel er gebeden moest worden. De volgende nacht was de moskee overvol. Iedereen was aan het wachten op de profeet e om achter hem het nachtgebed te doen. De profeet e kwam echter niet opdagen en hij heeft die nacht zijn gebeden thuis gedaan. De mensen bleven op hem wachten tot de tijd van Fajr. Uiteraard kwam de profeet e toen wel naar de moskee en zei hen: 

Ik wist dat jullie buiten zouden wachten op mij, ik was niet aan het slapen maar heb thuis gebeden. Echter, ik wou jullie niet de indruk geven, of dat er een openbaring zou komen, die deze gebeden als een verplichting zouden gemaakt hebben voor mijn ummah …

De profeet e wou in al zijn barmhartigheid dus niet dat dit als een verplichting zou worden voor zijn ummah! Hij was bezorgd over het feit dat als hij e op een regelmatige basis zou komen om deze gebeden te doen, dat de mensen het zouden gaan interpreteren als een verplichting. Hij e wou echter dat het een sunnah bleef uit genade voor ons! Kijk naar de liefde die de profeet e had voor zijn ummah. Nooit heeft hij gewild dat Islam als iets moeilijk zou ervaren worden door de mensen! Dat jaar stierf de profeet e en daarmee was het zijn laatste Ramadan. 

In de gilaaf van Abu Bakr f deden de mensen voort wat ze gezien hadden van de profeet e. Sommige baden thuis, anderen in de moskee, de ene dag zus en de andere dag zo. 

In de gilaaf van ‘Umar I kwam hij in de moskee en zag verschillende groepjes die aan het bidden waren. ‘Umar zag er een soort van verdeeldheid in die hij vervolgens wou vermijden door duidelijkheid te geven aan deze kwestie. Ze spraken af om vanaf dan de nachtgebeden gezamenlijk te doen en dit was de eigenlijke start van wat de tarawieh gebeden kunnen noemen. 

Tarawieh betekent eigenlijk zoveel als het rustgebed. Dit vanwege de lengte van de gebeden. In de periode van ‘Umar wordt gesproken over 3 uur lang. Zij baden echter op een rustig tempo en niet op de soms gehaaste manier zoals we in deze tijd kennen. Na iedere 2 rakaat had men een soort van rustperiode waarna men verder ging. Dit was echter niet verplicht en men kon naar eigen gevoel stoppen of doorgaan. In die wetenschap is het dan ook logisch dat er veel verschillende aantallen vernoemd zijn. Het meest voorkomende aantal na enige tijd was toen 20 rakaat + witr. 

Het belangrijkste van de hele kwestie is dat we dezelfde barmhartigheid van onze profeet e trachten uit te dragen en dat we ons en anderen niet moeten verplichten om zich vast te pinnen op een bepaald aantal maar eerder naar de kwaliteit! 

Nogmaals, een gezegende Ramadan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *