Het onvermijdelijke gevecht

 

In de huidige moderne tijd zijn we ertoe gebracht te geloven dat het leven gemakkelijk, veilig, comfortabel en gemakkelijk moet zijn, en in een onverzadigbare wens om van deze wereld een paradijs te maken, streven we onophoudelijk naar dit doel, maar vaak ten koste van de wereld zelf en voor onszelf. De waarheid is dat de wereld, ad-dunya, geen paradijs is en ook niet ons thuis kan zijn. Wij zijn slechts reizigers en zoeken troost en zelfgenoegzaamheid op dit gebied. De realiteit is dat deze wereld het domein van moeilijkheden is, en om zowel te overleven als met Gods goddelijke en welwillende genade te gedijen, moeten we de strijd omarmen en daarbij de kracht ontwikkelen die nodig is om echt te leven. In feite is de noodzaak van deze strijd een geschenk en een kans van het Goddelijke, want zo ontwikkelen we kracht zowel innerlijk als uiterlijk, en zo bereiken we uiteindelijk het ware geloof.

Vecht om te leven!

De strijd is jullie verplicht terwijl jullie er een afkeer van hebben. Maar het kan zijn dat jullie afkeer van iets hebben, terwijl het goed is voor jullie en het kan zijn dat jullie van iets houden, terwijl het slecht is voor jullie. En Allah weet, terwijl jullie niet weten. (2:216)

 

 

In dit korte artikel bespreek ik het belang van een verschuiving in het denkproces en een correctie in verwachting waardoor we de ontberingen van het leven begrijpen, accepteren en omarmen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de onvermijdelijke en voortdurende uitdagingen. Dit is de aard van de wereld waar de echte strijd en oorlog zich in feite in bevinden, en dit wordt steeds meer de realiteit van de strijd nu meer dan ooit tevoren. Hoewel we nu over het algemeen ondanks Corona nog steeds in relatief comfort leven, openbaart onze grootste vijand zich steeds meer als onszelf. Als we onszelf niet overwinnen, zal het gevolg zijn dat we zullen bezwijken voor de liefde van de wereld. Maar door echt meester over het zelf te worden door middel van discipline en de zuiverende kracht van het voeren van een strijd, zullen we uiteindelijk in een toestand komen waarin we echt dienstbaarheid aan het Goddelijke kunnen realiseren. We dienen ons dus te bevrijden van de tirannie van het lagere zelf dat in ons aanwezig is. Het is ook belangrijk op te merken dat het alleen door discipline is dat we ooit gemak bereiken, en dat het volgen van het pad van gemak, comfort, luxe, zelfgenoegzaamheid in feite leidt tot grotere ontberingen, moeilijkheden, pijn en falen, terwijl als we het pad van ontbering volgen, dan leidt dit in feite uiteindelijk tot gemak. Een doordenker misschien? Maar lees het anders nog eens rustig.

 

Voorwaar, zo komt met de moeilijkheid de verlichting (94:5)

Voorwaar, met de moeilijkheid komt de verlichting (94:6)

 

 

 

Persoonlijk zijn deze twee korte ajaat al jarenlang één van mijn meest geliefde uit het Boek van Allah E. Het is de ultieme houvast bij ieder probleem, dus ook om de strijd aan te gaan met jezelf en met alle problemen die op onze weg komen. Als we als voorbeeld nu deze Corona crisis nemen en kijken naar deze prachtige woorden van Allah E; dan lezen we letterlijk, dat Allah B ons belooft dat wanneer we door een moeilijkheid gaan, dat eigenlijk met de moeilijkheid, de verlichting al gegarandeerd wordt! Het is zoveel als beseffen dat alles tijdelijk is, wat er ook mag gebeuren! Nog mooier wordt het als Allah C er vervolgens nog eens de nadruk op legt door deze belofte nog eens te bevestigen door ze te herhalen! 

Ten slotte moeten we bedenken hoe de nobele Boodschapper van Allah, y in totale nederigheid leefde en comfort en gemak weigerde toen het hem werd aangeboden, want hij zei expliciet dat buitensporig comfort het ‘moeilijker zou maken om te alert te blijven’ .Meer dan ooit is het nodig om de weg van de krijger te herinneren, wakker en alert te zijn en dit te omarmen om de vereiste kracht, helderheid en standvastigheid te ontwikkelen die nodig is om echt te leven en te gedijen, want elke profeet en boodschapper van Allah D was een spirituele krijger, en dat moeten we ook zijn.

 

Tot uw goddelijk en eeuwig succes.

Peeters F. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *