En de intellectueel … viel van het podium!

De letterlijke lezing van een tekst is NIET de gezaghebbende interpretatie ervan. Veeleer is de gezaghebbende interpretatie van een tekst de interpretatie die de autoriteiten van die tekst hebben afgeleid als gezaghebbend.

Stel je voor dat iemand Shakespeare, Sun Tzu of Aristoteles letterlijk leest en zegt: “dit is de gezaghebbende interpretatie.” Hij zou worden uitgelachen en bespot vanwege zijn onwetendheid en gebrek aan parate kennis bij experts van de tekst die de cultuur, geschiedenis, literaire kenmerken en alle oudere interpretaties van deze teksten hebben geanalyseerd. Men moet leren van een leraar om de ‘gezaghebbende interpretatie’ voor deze teksten te vinden.

Kijk nu hoe IS, helaas ook vele moslims, islamofoben en ex-moslims de koran en de sunnah lezen. Vanwege hun onwetendheid en gebrek aan gestructureerde kennis geloven ze dat hun letterlijke interpretaties gezaghebbend zijn en dus representatief voor waar de islam over gaat. Vanwege hun letterlijke interpretatie handelen ze ernaar, geeft het een fout beeld van islam, haten mensen het, vrezen mensen het of ze verlaten de islam.

Maar als je kijkt naar klassieke en hedendaagse autoriteiten, de geleerden van fiqh, tafsier, hadieth en usoel, zul je verschillende paradigma’s van begrip vinden die verder gaan dan wat een letterlijke lezing zou suggereren. Vele malen zouden wetenschappers zich realiseren dat de letterlijke betekenis van een aajah of hadieth problematisch was vanwege theologische, juridische, praktische dagelijkse problemen of gewoon vanwege gezond verstand.

Het anti-intellectualisme is alleen maar toegenomen met de komst van internet, aangezien de pseudo-intellectuele of absolute idioot nu het podium heeft overgenomen terwijl de veelgeprezen geleerde en ervaren expert van het podium dreigt te vallen, of is hij er al daadwerkelijk afgevallen? 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *