Een reactie na Parijs

Parijs, mijn gedacht

Le café est dans les tasses. Les cafés nettoient leurs glaces. Et sur le boul’vard Montparnasse. La gare n’est plus qu’une carcasse.

Il est cinq heures. Paris s’éveille. Paris s’éveille.

Treffender kon men Parijs niet beschrijven zoals Jaques Dutronc ooit deed. Parijs zal na 13 november 2015 echter nooit meer hetzelfde ontwaken.

Vanwege het ganse 4 new moslims team willen wij ons medeleven uiten en onze sympathie aan het Franse volk. Velen onder hen zijn immers ook moslim en willen gewoon het beste voor zichzelf, hun kinderen, hun kleinkinderen en familie. Gewoon vredig leven, het leven met al zijn beproevingen en moeilijkheden maar ook met zijn mooie geneugtes die de meesten onder ons als westerling gegund zijn door Allah.

De gepleegde daden hebben immers niet alleen gevolg voor de Parijzenaar en de Fransman maar misschien wel wereldwijd. Iedere daad van geweld tegen onschuldigen is een daad van geweld tegen de mensheid.

Ibraahiem (as) vroeg in zijn befaamde smeekbede om veiligheid voor zijn nakomelingen.

2|126|En (gedenkt) toen Ibrâhîm smeekte: “Mijn Heer, maak dit gebied tot een veilige plaats en voorzie haar bewoners met vruchten, degenen van hen die geloven in Allah en in het Hiernamaals.”

Veiligheid is immers een grote zegening en zou normaal moeten zijn in een ontwikkelde beschaving en samenleving. Het bewust ondermijnen van deze gunst met de intentie om onveiligheid te verspreiden onder de mensen is dan ook niets anders dan een daad waar alleen de duivel zelf, genoegen zal van ondervinden.

Uiteraard voel ik nu al gedachten opkomen bij een aantal lezers en het is ook wat me enorm is opgevallen als reactie van vele moslims. Hoe snel waren we weer met ons vingertje aan het wijzen en de beschuldigende vinger gaat dan naar de leiders in het westen die met hun bombardementen en drones al zoveel onschuldige slachtoffers maakte in hoofdzakelijk moslim landen. Het is de reactie die veelal gekend is bij kinderen. ´ja maar zij doen het ook, nu moet je niet teveel komen klagen … ´

Persoonlijk, maar ook islamitisch gezien is deze redenering nogal kort door de bocht en eigenlijk niet toepasselijk. Laat me het simpel zeggen, ´ twee keer kwaad maakt geen één goed ´ Op dit moment is het gewoon ongepast om met je eigen grieven te komen. Tracht gewoon mee te voelen nu met het lijden van deze mensen net zoals je ongetwijfeld meevoelt met slachtoffers in de moslim landen. En niets weerhoudt ons om medeleven te hebben met iedereen op deze wereld die moet lijden onder geweld in welke vorm dan ook.

Parijs, Frankrijk, het westen, het is gewoon een ander land of gebied dat we kunnen toevoegen aan de lange lijst van plaatsen op de wereld die kreunen onder chaos en geweld. Onze hoop is dat deze pijn en kwelling waar we nu getuige van zijn ons zal transformeren tot meer empathische mensen en in het geval van ons tot betere gelovigen. Op deze manier zullen we op dezelfde manier meevoelen met onrecht waar dan ook ter wereld en tegen eender wie.

Deze pijnlijke momenten zijn dan ook uiterst geschikt om na te denken over de manier waarop we collectief moeten reageren op zulke beproevingen. Gaan we meedoen aan oog om oog, tand om tand, of is het net het geschikte moment om meer empathie en naastenliefde te tonen. Dit is de methode die onze geliefde profeet [saw] hanteerde en is het beste middel tegen de haat die ontstaat uit deze gebeurtenissen. Hiermee bedoel ik niet naar de gruweldaden van deze misdadigers toe, laat hen maar over aan Allah, maar naar al die mensen die lijden onder deze wandaden. De gewone man in de straat, je buren, je collega’s …

Vergeet niet dat vele hoofden van hen al gevuld waren met slechte gevoelens tegenover Islam en moslims algemeen. Laat staan de mensen die gekend zijn als islam bashers, degene die weinig nodig heeft om zijn korte lont te laten ontploffen.

Mijn dochter leert de Griekse geschiedenis en hieruit komt de volgende wijze uitspraak gedaan in het licht van de toenmalige Griekse leiders die maar al te graag een oorlog begonnen:

´´Wijsheid komt door lijden. Problemen, met zijn herinneringen van de pijn, Druppelt in ons hart als we proberen te slapen, Dus mannen, tegen hun wil, Leer om matiging te oefenen, Met een genade die tot ons komt van God.´´

Het ganse 4 new moslims team

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.