Een exegese van laster per categorie deel 5

Laster met betrekking tot de niet moslims

Uit de vorige paragrafen kan men afleiden dat laster met betrekking tot de moslims verboden is. Onderstaande verzen tonen aan dat de gelovige ook met niet moslims rechtvaardig om dient te gaan.

لا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُم مِّن دِيَارِكُمْ أَن تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

“Allah verbiedt jullie niet om met degenen die jullie niet bestrijden vanwege de godsdienst, en die jullie niet uit jullie woonplaatsen verdrijven, goed en rechtvaardig om te gaan. Voorwaar, Allah houdt van de rechtvaardigen.”

إِنَّمَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَجُوكُم مِّن دِيَارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلَى إِخْرَاجِكُمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ وَمَن يَتَوَلَّهُمْ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Q// 60:8 en 9 “Allah verbiedt jullie wel degenen die jullie hebben bestreden als vriend te hebben vanwege de godsdienst, en die jullie hebben verdreven uit jullie woonplaatsen en die (anderen) hebben geholpen om jullie te verdrijven. En wie hen tot vriend neemt: zij zijn degenen die de onrechtplegers zijn.”

Degenen die de moslims niet bestrijden of verdrijven uit hun huizen hebben recht op onze goede omgang met hen. In dit vers wordt het woord “birr” gebruikt. In het Arabisch staat dit woord voor alle vormen van het goede. Tot het algemene goed behoort ook het vermijden van laster. Allah, de Almachtige, gaf een algemeen bevel om tegen de mensen het goede te zeggen.

وَقُولُواْ لِلنَّاسِ حُسْنًا

Q// 2:83 “En zeg het goede tegen de mensen”

De profeet, vrede zij met hem, zei tegen zijn metgezellen dat er twee mensen werden bestraft in hun graven. Een van deze personen was iemand die zich schuldig maakte aan laster. In deze overlevering werd enkel de zonde vermeld. Hieruit kan men begrijpen dat laster met betrekking tot de moslim en niet moslim een zonde is. (Ibn Abbaas / Al Bukhaari)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *