Een exegese van laster per categorie deel 3

Laster binnen de moslim gemeenschap

Broederschap

Allah, de Almachtige, vermeldt in de Koran dat de gelovigen broeders zijn van elkaar. Hij zegt:

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ

Q 49// 10 “De gelovigen zijn elkaars broeders. Sticht daarom vrede tussen jullie broeders. En wees je bewust van Allah, opdat jullie wellicht barmhartigheid wordt geschonken.”

Broederschap is een enorme gunst die Allah de moslims geschonken heeft. In de tijd van onwetendheid gebeurde het wel eens dat stammen jarenlange oorlogen voerden met elkaar omwille van banale redenen. Met de komst van de profeet Muhammed, vrede zij met hem, vond er een verbroedering plaats in al Madina tussen de stammen al Aws en al Khazradj. Allah verwijst naar deze gunst in de Koran en zegt:

وَاعْتَصِمُواْ بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلاَ تَفَرَّقُواْ وَاذْكُرُواْ نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنتُمْ أَعْدَاء فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُم بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنتُمْ عَلَىَ شَفَا حُفْرَةٍ مِّنَ النَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

Q 3// 103 “Houden jullie je allen samen vast aan het koord van (het verbond met) Allah en raak niet verdeeld (in groeperingen). En gedenk de gunst van Allah, (die Hij jullie bewees) toen jullie vijanden waren en Hij jullie harten verenigde, opdat jullie door Zijn gunst broeders konden worden. Jullie bevonden je op de rand van een brandhaard en Hij heeft jullie daarvoor behoed. Zo maakt Allah jullie Zijn tekenen duidelijk, opdat jullie je wellicht laten leiden.”

Vrede stichten vs. laster

Islam kwam ook met richtlijnen en regels om broederschap te bevorderen. In hoofdstuk 39 lezen we dat de moslims vrede moeten stichten en zeker geen verderf zaaien tussen elkaar. Wanneer moslims onderling met elkaar in geschil liggen, dient men ervoor te zorgen dat ze het bijleggen. Iedere vorm van laster zou het geschil groter kunnen maken en is dus verboden. Allah zegt:

وَإِن طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا فَإِن بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الأُخْرَى فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّى تَفِيءَ إِلَى أَمْرِ اللَّهِ فَإِن فَاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ

Q 49// 9 “En indien twee groepen van gelovigen met elkaar slaags raken, sticht dan vrede tussen hen. En indien één van hen ten opzichte van de andere groep de grens overschrijdt, strijd dan tegen degenen die de grens overschrijden totdat deze terugkeren tot de beoordeling van Allah. Indien zij terugkeren, sticht dan vrede tussen hen op rechtvaardige wijze en handel rechtvaardig. Allah houdt van de rechtvaardigen.”

Het luisteren naar laster

In het zelfde hoofdstuk lezen we dat de moslim geen nieuws als waarheid mag aannemen van een verdorven persoon, zonder dit te onderzoeken.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَى مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ

Q 49// 6 “O jullie die geloven! Indien een verdorven persoon naar jullie toekomt met een bericht, onderzoek dan eerst nauwkeurig de waarheid ervan, omdat jullie anders in jullie onwetendheid mensen kunnen beschadigen en later betreuren hetgeen jullie hebben gedaan.”

Wanneer een verdorven persoon nieuws brengt dat van belang is in het leven van een moslim dient hij het eerst te onderzoeken. Wanneer het echter een vorm van roddel of laster is dient hij zich hiervan af te wenden.

Zich onthouden van laster

Laster komt vaak voort uit het bespieden van mensen en het zoeken naar hun fouten. Ook in de volgende verzen toont Allah aan dit alles dat kan leiden tot laster wat verboden is.

Allah zegt:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لا يَسْخَرْ قَوْمٌ مِّن قَوْمٍ عَسَى أَن يَكُونُوا خَيْرًا مِّنْهُمْ وَلا نِسَاء مِّن نِّسَاء عَسَى أَن يَكُنَّ خَيْرًا مِّنْهُنَّ وَلا تَلْمِزُوا أَنفُسَكُمْ وَلا تَنَابَزُوا بِالأَلْقَابِ بِئْسَ الاِسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الإِيمَانِ وَمَن لَّمْ يَتُبْ فَأُولَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Q 49// 11 “O jullie die geloven! Laat geen groep mannen een andere groep bespotten, want deze kan mogelijkerwijs beter zijn dan zijzelf (zijn). En laat geen vrouwen andere vrouwen bespotten, want deze kunnen mogelijkerwijs beter zijn dan zijzelf (zijn). En onthoud jezelf van laster en geef elkaar geen beledigende bijnamen. Het is een slechte zaak om verdorvenheid (toe te kennen) nadat (hij) het geloof (heeft aanvaard). En degenen die geen berouw tonen, zij zijn inderdaad de onrechtplegers.”

Ook zegt de Verhevene:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلا تَجَسَّسُوا وَلا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

Q 49// 12 “O jullie die geloven! Vermijd te veel kwade vermoedens ten opzichte van elkaar, want sommige kwade vermoedens zijn een zonde. Bespied elkaar niet en spreek geen kwaad over elkaar in elkaars afwezigheid. Houdt iemand van jullie ervan het vlees van zijn dode broeder te eten? Jullie zouden het zeker walgelijk vinden. En wees je bewust van Allah. Allah is berouw aanvaardend, genadevol.”

De profeet, vrede zij met hem. zijn gedrag was de Koran. Hij begreep het belang van deze verzen het beste. Vandaar dat hij gelijkaardige richtlijnen meegaf die bijdragen tot een sterke band onder de moslims. Hij zei: “Benijdt elkaar niet. Biedt niet tegen elkaar op. Haat elkaar niet. Wendt jullie niet af van elkaar. Verkoopt niet ten laste van elkaar. En wees broeders, O dienaren van Allah. De moslim is de broeder van de andere moslim. Hij doet hem geen onrecht aan, laat hem niet in de steek, liegt hem niet voor en veracht hem niet. Bewust zijn van Allah bevindt zich hier (en hij wees tot drie keer toe naar zijn borst). Het is erg genoeg voor iemand om zijn moslimbroeder te verachten. Alles van een moslim is onschendbaar voor een andere moslim; zijn bloed, zijn bezitting en zijn eer.” (Aboe Hoerairah, Muslim)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *