Dr. Jekyll and Mr. Hyde

Wie kent er niet deze psychologische roman van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson? In 1886 schreef hij dit boek dat talloze keren verfilmd werd en waarop vele andere filmen en boeken in een later tijdstip gebaseerd zijn. Het is tevens een referentiewerk voor psychologen, filosofen en andere moraalridders. Wie er nooit van gehoord heeft, de roman gaat over de dualiteit in één en dezelfde persoon. De gespleten persoonlijkheid zoals men ook wel eens zegt. Het gaat over identiteit- en gedragswisselingen. De ene keer ben je die peroonlijkheid, de andere keer de andere. Het klinkt voorspelbaar maar het is een realiteit die in de mens aanwezig is. De ene persoon is de goedheid zelve, de andere persoon is zijn tegenpool en vol van kwaad. De ene persoon ziet er goed uit, de andere is niet om aan te kijken.

Tot daar mijn inleiding. Wat heeft dit nu te maken met Islam of met ons? Ik hoef niet te vertellen dat wij zelf van ons eigen wel eens kunnen zeggen dat we een Dr. Jekyll and Mr. Hyde moment hebben gekend. Indien niet, prijs Allah hiervoor maar ik ben vrij zeker dat je andere mensen kent die het wel hebben gehad, die het jou getoond hebben. Mensen waarvan je dacht dat zij alleen een Dr. jekyll konden zijn, maar toch nooit een Mr. Hyde … ?

De realiteit is helaas anders. Betreurenswaardig zijn dan ook de gevallen van moslims die in de gemeenschap bekend staan als vroom, vriendelijk, beschikkend over kennis en andere goede eigenschappen en in werkelijkheid een zeer hoog Mr. Hyde gehalte blijken te hebben. Jou andere kant komt immers meestal niet naar boven in groep en wanneer er een publiek is dat jou als het ware looft. Dit kantje komt echter wel boven als er minder ogen op jou gericht zijn of als er mensen zijn die jou discours niet zo aanhangen en je erover aanspreken.

Dan zijn er ook de vele triestige gevallen van moslims die deze dubbele persoonlijkheid eveneens hebben. Vaak zien we broeders die alles doen om het profetische uiterlijk te hebben maar helaas staan ze ver weg van het profetische gedrag. In de moskee staan ze perfect in rijen, reciteren ze met perfecte tajwied en schudden ze snel een gemomiriseerde hadith uit de mouw alsof het niets is en geven jou de salaam met de breedste glimlach die zou passen in iedere reclamespot voor tandpasta. Thuisgekomen, kijken ze echter niet om naar hun kinderen, en roepen ze tegen hun vrouw omdat er iets teveel zout op de patatten is. Hierbij druk ik mij nog zacht uit omdat vele mensen helaas al ergere getuigenissen hebben afgelegd. Dan zijn er bekeerlingen die zich anders gaan gedragen en een soort van andere identiteit aannemen omdat ze tot Islam gekomen zijn. Vele denken dan dat je een Arabische identiteit moet aanemen en anderen worden ook beïnvloed door de cultuur van hun partner, vrienden of door de personen die hen begeleiden in hun islam. 

Verander jezelf niet in iemand die je niet bent. Islam is gekomen voor de gehele mensheid en niet alleen voor Arabieren of aangewanten hiervan. Laat je persoonlijkheid ook niet veranderen door onnodig veel op te kijken naar bepaalde personen. Ik heb zelfs mensen gezien die bijna een kopie waren van iemand anders. Hun manier van spreken, zelfs de toon van spreken, hun bewegingen, hun gewoontes, het zijn allemaal zaken die mensen soms imiteren om op iemand te gelijken.

We krijgen zo een wereld van fake, een ballon die ieder moment kan springen. Het ergste is dat men zijn eigen persoonlijkheid opgeeft. Laat dat nou net het unieke zijn dat iedere mens van Adam tot de laatst geboren baby heeft meegekregen van Allah. Je bent uniek! Niemand is zoals jij en niemand zal ooit worden als jij! Let daarom op dat je jou persoonlijkheid bewaakt en volg anderen niet blind in handel en wandel.

Wees jezelf en baan je een weg in het leven door op zoek te gaan naar wat de Openbaring de mensheid heeft gegeven. Maak jou bestaan niet afhankelijk van anderen en ga zeker niemand imiteren.

Jou eigenheid, je smaak en voorkeuren zijn van jou, het is een geschenk van Allah. Dit is de manier waarop Hij jou geschapen heeft als een uniek individu. De mensen zijn als fruit, sommige zijn lang en anderen kort of rond. Sommige hebben die kleur, andere weer een andere kleur en nog andere smaken zoet en sommige wat zuur …

Beste broeder en zuster, schoonheid is aanwezig in ieder van jullie. Schoonheid is de schepping van jou Heer. Onze verschillende kleuren, talen, talenten zijn allen Tekenen van onze Schepper, waarom dus Zijn unieke Schepping trachten te veranderen?

 

Beste broeders en zusters, je bent zo uniek geschapen dat Allah de mens erop wijst, dat zelfs als je helemaal vergaan bent na je dood, dat Hij je terug zal opwekken tot in de kleinste details, verwijzend naar onze vingertippen! Is de vingerafdruk niet het ultieme bewijs van het unieke van de mens?

Screenshot 2015-08-15 at 19.47.33

Welzeker, Wij zijn in staat om zelfs zijn vingertoppen (opnieuw) volmaakt te vormen. [note]75:4[/note]

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *