Bordspellen, dobbelsteen, … Een gebalanceerde benadering

Er zijn nog steeds veel misverstanden of het al dan niet toegestaan of verboden is vanuit islamitisch standpunt. Persoonlijk moet ik zeggen dat dit eigenlijk weer een van die vragen zijn die we helaas met ons eigen gezond verstand zouden moeten kunnen beantwoorden. Blijkbaar is de basis van deze religie nog steeds niet gekend bij velen. Deze is gematigdheid, zachtheid en genade. Misschien is het voor mensen die denken dat een dobbelsteentje laten rollen een gevaar is voor hun geloof dan ook eens hoog tijd om hun geloof eens te checken. Indien dit al gevaar loopt door een spelletje mens erger je niet dan kan men zich beter aan dat feit ergeren en eens volledig terug te keren naar de basis. Zoals een van mijn eerste leraars ooit zei:

Wat is het toch met die moslims deze dagen? Ze lijken voor alles en nog wat een fatwah nodig te hebben terwijl het antwoord gewoon voor de hand liggend is. 

De juiste context:

De discussie komt voort uit een aantal uitspraken die de profeet O heeft gedaan over dit onderwerp. De nadruk ligt ook nogal op de dobbelsteen zelf. Dit is echter simpelweg omdat een dobbelsteen eeuwen oud is en ook toen al gebruikt werd. Er waren geen spelen of andere middelen om te spelen zoals we die nu kennen. Dat is al een eerste opmerking die we moeten maken. We moeten bij een fiqh issue steeds heel goed de context weten. Waarom is dit gezegd, tegen wie is dit gezegd, wanneer is dit gezegd, waar is dit gezegd. 

Dit heeft tot gevolg dat we geschiedkundig ons huiswerk moeten maken en niet een uitspraak gewoon letterlijk zomaar kopiëren en dan als wet moeten toepassen. Bovendien, aangezien het een issue is waar geen overduidelijk verbod van Allah op is, valt dit onder de zaken waar de geleerden een uitspraak over moeten doen op basis van die enkele uitspraken van de profeet O zoals ik hieronder er een zal plaatsen als voorbeeld. 

عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ مَسْعُودٍ قَالَ‏:‏ إِيَّاكُمْ وَهَاتَيْنِ الْكَعْبَتَيْنِ الْمَوْسُومَتَيْنِ اللَّتَيْنِ يُزْجَرَانِ زَجْرًا، فَإِنَّهُمَا مِنَ الْمَيْسِرِ

‘Abdullah ibn Mas’oed zei: “Pas op voor deze twee gemarkeerde blokjes. Ze zouden onder dwang verboden moeten worden. Ze maken deel uit van gokken.” 1Al Adab Al Mufrad boek 54 hadith 12

Zo zijn er nog enkele te vinden maar ze komen steeds op hetzelfde neer. De dobbelsteen wordt meestal vermeldt en ook een verwijzing naar gokken. Dit zien we ook in ons voorbeeld. Interessant om op te merken is dat het om een zeer betrouwbare metgezel gaat die de uitspraak doet. Maar het wordt pas helemaal interessant als we duidelijk lezen dat hij zegt: ¨Ze zouden¨ wat dus een duidelijke implicatie is dat het niet echt volledig verboden was! Het feit is dat dit soort van spelen heel diepgeworteld was in de cultuur van deze Arabieren. Maar nu is er het tweede belangrijke feit, het vernoemen van gokken! 

Deze Arabieren gebruikten de dobbelstenen immers om te gokken, ze speelden ermee maar er was steeds een verband met gokken voor veel veel geld. Uiteraard is dit niet aan te raden en mogelijk verboden. Hieruit kwamen immers veel problemen uit voort en het is vanwege die reden dat de profeet H en metgezellen M deze dingen hebben gezegd. Wanneer er een probleem is moet men de juiste toedracht van het probleem kennen om dan een juiste remedie te kunnen geven. 

Hebben wij een probleem met een spelletje ganzenbord? Spelen wij voor honderden of duizenden euro´s? Laat staan voor eender wat aan waarde? Neen, natuurlijk niet. Wij of onze kinderen spelen het omdat het gewoon leuk onschuldig amusement is voor de meeste onder ons. Ik moet in ieder geval de eerste verslaafde aan Stratego of ´Wie is het’ nog tegenkomen. Er wordt dan ook binnen de klassieke leer van de islam, deze van de wetscholen een gematigde opinie verkondigd waar duidelijk een verschil wordt gemaakt tussen het onschuldig spelen van een spel met je kinderen of onder ons volwassenen en met spelen om veel geld. Dit laatste was wat gebeurde in de tijd van de profeet Muhammad O

Meest gehoorde opinie binnen de wetscholen:

Concluderend zijn geleerden het erover eens dat het verboden is om de spellen te spelen die gebaseerd zijn op geluk en gissen in combinatie met geld, maar als er geen geld mee gemoeid is dan is er genoeg ruimte om te zeggen dat dit een kwestie is van onenigheid tussen de geleerden. Dus andermaal dienen we te zeggen, volg wat jij denkt te moeten doen maar laat de anderen ook dat recht en denk niet dat er maar een juiste waarheid is en dat het deze van jou is. Verplicht anderen niet tot dingen waar de geleerden het zelfs niet over eens zijn en zoals we begonnen, gebruik vooral toch ook eens je eigen gezonde verstand in de plaats van heel je leven te laten leiden door een paar geleerden uit een streek waar wij niets mee te maken hebben en alsof zij de enige geleerden zijn die betrouwbaar zijn.

En Allah weet het het best.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *