Ben je zo achteloos ?

Internet bashing, ik ben een sixties man. Kon ik ooit denken dat ik dit ging schrijven? De term bestond nog niet. Internet, ik weet zelfs niet meer wanneer ik er de eerste keer van hoorde. Wist je dat de eerste email ooit verzonden is in 1971? Ach kon mij het wat schelen, niet dat ik het toen besefte dat ik ooit zelf zou emailen, het enige wat me toen interesseerde was urenlang buiten spelen. Onbezorgd, natuur, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Rondcrossen op je eerste fiets, uren lang diezelfde plastic bal tegen een muurtje aantrappen. Blauw, jawel blauw was zijn kleur. Daarvan krijg je trouwens traptechniek en leer je een bal in alle omstandigheden deftig stil leggen, geloof me.

Ergens voorbij de helf van de jaren 80 begonnen de eerste tekenen van social media echt duidelijk te worden. Het ging om instant messaging, IRC genaamd. Andermaal, wat kon het mij schelen, de Belgen hadden hun beste WK voetbal ooit gespeeld, een heerlijke 40 meter pas perfect op maat van de fluwelen trap van Enzo Scifo. Dat was waar ik mee bezig was, Rik De Saedeleer, Enzo, Marc Uytterhoeven, helden !

Vandaag, ik ben moslim. Jawel, Alhamdulillah! De blauwe plastic bal is niet meer, Enzo verstuurt geen enkele 40 meter pass meer en Uytterhoeven, tja Marc waar ben je eigenlijk? Emailen lijkt me zelfs al wat achterhaald, ben je nog cool als je een email verstuurt? Facebook, dat is het in deze tijd, en Twitter. Niet zolang geleden stuurde ik mijn eerste tweet, was ik daar fier op? Ach, het doet me altijd nog weinig. Zou ik het kunnen missen? Als ik terug mijn korte broek mocht aantrekken en als 6 jarige eindeloze warme zomers kon meemaken, ja!

Helaas, je tracht je steentje bij te dragen in deze maatschappij. Hey, dat is wat ik meteen begrepen had over dit geloof. Je doet, je handelt, je helpt, je steunt … Praat zoveel je wilt, woorden alleen gaan de wereld niet beter maken. Handelen, daar draait het om in dit geloof! Alleen hebben sommige een aparte opvatting over dat handelen. Hun handelen is blijkbaar dag in dag uit internetfora afschuimen en commentaar geven op anderen. Wat ze doen, wat ze niet doen, wat ze fout doen, hoe ze eruit zien, hoe ze er niet uit zien, wat ze zeggen, wat ze niet zeggen … Internet bashing, je broeder of zuster beledigen, beschuldigen van onwaarheden, andermans zaken te grabbel gooien voor in principe meer dan een miljard mensen?

Ach, die goede oude tijd die komt niet weer. Was het dan vroeger zoveel beter? Soms denk ik, Facebook, hey, wees eerlijk, dat is toch als je vroegere stamkroeg? Alleen konden mensen zich daar tenminste nog persoonlijk verdedigen. Het ging ook niet naar miljarden mensen dat je iets uitgestoken had. Hoogstens tot de vaste stamgasten en hun families en als je pech had, tot bij de pastoor. Kon je nog altijd gaan biechten. Wanneer gaan al deze mensen die zich bezighouden met zulke kwalijke zaken eens biechten? Wanneer gaan zij eens berouw tonen aan Allah?

Niemand is zondeloos, allen zijn we verschillend, alle lof en dank zijn met Allah! Weet je wat wel een groot verschil is met vroeger? Deze zondes werden niet breed uitgesmeerd, integendeel. Er heerste nog een soort van schaamte bij de mensen. Ja medeleven zelfs. En wat als je iemand anders zijn zondes zou bekend maken? Beter niet, want wat als ze dat eens met mijn zondes zouden doen? Denken deze mensen van nu daar nooit aan? Wat als jezelf eens aan de schandpaal genageld zou worden, hoe ga je reageren?

Nu is de situatie omgedraaid, je krijgt zelfs soms likes als je weer eens een zogenaamd schandaal hebt bekend gemaakt. Schaamte zegt u ? Medeleven, ahum. Genoeg gepalaverd, ik ben moslim. Ik heb het beste voorbeeld gekregen van mijn Heer.

“En Wij hebben u slechts gezonden als genade voor de werelden”
(Soerah al Ahzaab 21:107)

Als een genade dus, wetende dat hij ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) ook dit zei:

“Genade wordt alleen weggenomen uit de harten van de ellendelingen.” [note]Op gezag van Aboe Hurayra / Aboe Dawoed[/note]

Wat zei de profeet Muhammad ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) dan over deze zaak?

Wie de fout bedekt van een moslim, Allah zal zijn fout(en) bedekken op de Dag der Opstanding. En wie een fout van een moslim onthult, Allah zal zijn fouten onthullen. [note]Ibn Maadjah[/note]

Als ik nu zoiets lees, dan heb ik zoiets van, oei … Toch maar niet doen? Maar blijkbaar leven we in een tijd waarin men mensen het ergste aan doet of zou willen aandoen omdat er een aantal zieligaards wat tekeningetjes maken over de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him). Men moet de eer van de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) verdedigen zegt men. Rare redenering, door hem te onteren door zulke walgelijke dingen te doen? Eer hem, volledig mee akkoord, maar doe dan minstens gewoon wat hij preekte, ook in dit geval dus. Dringt het nog niet door? Luister wat Allah zegt:

Screenshot 2015-06-03 at 23.42.48

Degenen die er van houden dat verdorvenheid zich verspreidt onder degenen die geloven, voor hen is er een pijnlijke bestraffing in deze wereld en in het Hiernamaals. Allah weet, terwijl jullie niet weten. [note]24:19[/note]

Wat een krachtige woorden, om angstig van te worden, niet? Blijkbaar niet voor iedereen? Als je ziet hoe deze ajah eindigt, hoe achteloos kan men zijn? Laten we nog aannemen dat het in de natuur ligt van de mens. Graag dingen weten over anderen en erover praten. Helaas, laat het nu net zijn wat ook tegen de natuur van deze religie is.

Er is een verhaal over de profeet Moesa, hij trok rond in de woestijn met 70.000 mensen die hem volgden. Ze deden allen smeekbedes voor regen, de warmte was onhoudbaar. Er kwam echter geen regen, geen druppel viel uit de hemel. Moesa begreep niet hoe dit kon, hij was toch gezonden door zijn Heer? Allah openbaarde Moesa dat er onder hen een man was die Allah voor 40 jaar lang had uitgedaagd met het maken van zondes.

Allah zei Moesa dat hij een oproep moest doen onder zijn mensen omdat ze geen regen kregen vanwege deze man. Deze man zou dan eindelijk berouw moeten tonen. Moesa deed de oproep onder zijn volk en zei dat deze persoon berouw moest tonen. De zondaar keek rond en zag dat er niemand naar voor kwam en besefte maar al te goed dat het over hem ging. Hij boog zijn hoofd en zei bij zichzelf,

Heer, ik ben Jou 40 jaar ongehoorzaam geweest en toch gaf je me steeds uitstel. Ik kom nu tot U in gehoorzaamheid, accepteer het van mij.

Hij had amper zijn laatste woord uitgesproeken en er kwam een grote wolk over hen en de regen gutste uit de hemel ! Moesa sprak toen tegen zijn Heer en zei dat er niemand naar voor gekomen was en dat ze desondanks toch regen hadden gekregen. Allah vertelde hem toen: O Moesa, ik heb voor 40 jaar zijn zondes geheim gehouden als hij Mij ongehoorzaam was. Verwacht je nu van Mij dat Ik zijn zondes bekend maak nu hij gehoorzaam is aan Mij? 

Uiteindelijk brengt me dit bij een voorname les. Behandel anderen zoals jezelf behamdeld wilt worden. Ook op social media dus! Vandaag ben je nog die ellendeling, wat niet mijn woorden zijn maar die van de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him), maar morgen ben je als die ene man in de woestijn. Doen gewoon, blijf niet achteloos. Allah wilt niet liever dan dienaren die oprecht berouw tonen zodat Hij ze kan vergeven!

Stof om over na te denken, niet? Ik ga slapen en wens jullie een goede nachtrust. Ik denk dat ik ga dromen van Enzo, en van de blauwe plastic bal … hopende op een betere wereld, hopend op vergeving van Allah,

Wel te rusten …

2 antwoorden
 1. Musti Alhaddad
  Musti Alhaddad zegt:

  Dat is een prachtig verhaal ,echt magnifiek. Er moesten meer van deze doordenkers komen in deze laatste tijden, waarin we toch al veel lijden.
  Moge Allah onze zonden vergeven en ons vrijwaren dingen te zeggen of te doen die anderen kwetsen ,zowel moslims als niet moslims.
  Moge Allah ons helpen deze laatste tijden in liefde en harmonie te beleven.

  Beantwoorden
  • Farid
   Farid zegt:

   Amien, de hele wereld, ongeacht geloof is toe aan bezinning. Moge wij als gelovigen dan ook toenadering zoeken bij de Ene die de harten kan zuiveren …

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *