Advies, oké, maar welk?

Als nieuwe moslim lijkt het een wedstrijd onder zogenaamde moslims bij geboorte om jou snel te overladen met allerlei advies. Misschien met goede bedoelingen maar ervaring heeft me geleerd dat het echter dikwijls een soort advies is waarmee je als nieuwe moslim beter niet geconfronteerd wordt. Niet dat je advies niet moet appreciëren, integendeel. De profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) zei: ‘’Het geloof is nasiha (advies), de metgezellen zeiden; voor wie o boodschapper van Allah? Hij zei: voor Allah, zijn boek, zijn profeet, en de leiders van moslims, en het (algemene) moslimvolk .’’  (De hadith is overgeleverd door Muslim op gezag van Tamiem Adariy)

De uitleg van het woord nasiha (advies) dat in deze hadith is gebruikt door de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him), is het respecteren van de rechten van degene die geadviseerd wordt, en deze rechten kunnen woorden, handelingen en dingen zijn naar waar het hart neigt. De geleerden zeggen dat het woord  ‘nasiha’ draait om het hebben van een zuivere intentie. Laten we eerlijk zijn, als ik dan het soort advies afloop dat ik ooit zelf kreeg en dat ik heb horen geven aan nieuwe moslims dan lijkt deze sunnah van de profeet ṣallallāhu 'alayhi wa sallam (peace and blessings of Allāh be upon him) ver zoek. 

Respecteer dus mensen die oprecht advies geven. Maar hoe ken ik het verschil dan? Denk eraan, deze post gaat over mensen die pas of nog niet lang moslim zijn. Neem afstand van mensen die je tot deze of gene sekte, groep, cult of eender welke fanclub. Negeer mensen die beginnen over het kalifaat 1400 jaar geleden en die uitnodigen tot hidjra, weg uit het land van kufr! Negeer mensen die beginnen over hoe onderdrukt de moslims zijn in dit of dat werelddeel en dat het nu jou verantwoordelijkheid is om hier iets aan te doen. Negeer zeker degene die jou meteen een Arabische naam wilt aanpraten en vergeet zeker degene die jou even gaat zeggen hoe je moet gekleed zijn of eruit moet zien. 

Zonder beledigend te willen overkomen, idioten zitten helaas overal. Problemen onder ogen zien is het begin van positieve verandering en het maakt je leven des te gemakkelijker. Leer assertief te zijn vanaf het begin, laat je niets wijs maken, zelfs al komt men met teksten en weet ik wat. Neem één vaste regel aan en deze zal je echt ver brengen. Luister naar je hart, als men komt met iets dat hard lijkt, dat onlogisch lijkt, dat in tegenstelling is met de menselijke natuur, andermaal, negeer het! 

Moge Allah ons leiden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *