Argwaan en het zoeken naar fouten

Een der ergste problemen en ziektes onder de moslims in deze tijd is argwaan, twijfels en gedachten hebben over andere broeders en zusters. Het is een kwestie waar je uren over zou kunnen praten omdat het echt iets is dat veel vernietigd en islamitisch gezien dan ook zwaar wordt afgekeurd! Het is iets waar ik zelf en niemand aan ontsnap, moge Allah mij en anderen vergeven. Niettegenstaande, het is nooit te laat om aan je fouten te werken zolang we in leven zijn. Ik zal een korte blik werpen op dit onderwerp, wat de ernst ervan zal weergeven!

Ten eerste weet het volgende! Het moment dat je argwaan krijgt is het moment dat de Satan meteen erbij is! Het is het voedsel van de Satan waar hij van leeft! De geleerden vergelijken argwaan met spioneren. Wil jij een spion zijn? Wil jij naar Allah terugkeren als een spion? Want dat is eigenlijk wat er gebeurt bij argwaan. Men gaat de andere immers bekijken en beoordelen in het geniep, de persoon weet er niet van, dit is wat een spion doet! De profeet [Islamic phrases=”Shallallahu ‘alaihi wa Sallam”]e[/Islamic] zei:

“Wees voorzichtig, want argwaan is de slechtste der valse verhalen, en zoek niet naar de gebreken van anderen en spioneer niet, en wees niet jaloers op elkaar en verlaat elkaar niet (omwille van), en haat elkaar niet, en oh aanbidders van Allah! Wees broeders (en zusters zoals Allah het u bevolen heeft! ” [note]Bukhari Volume 8, Boek 73, nummer 90: Abu Hurajra[/note]

Terwijl wij fouten zoeken bij anderen en/of argwanend worden denk dan de volgende keer dat Allah ons misschien zal vernederen …  De profeet [Islamic phrases=”Muhammad”]y[/Islamic] zei:

“Oh gemeenschap van mensen die met hun tong geloofden en het geloof is hun hart nog niet binnengekomen, spreek niet slecht achter de rug van moslims en zoek niet naar hun gebreken, want als iemand naar hun gebreken zoekt, kijkt Allah naar zijn gebreken, en Als Allah naar de gebreken van iemand kijkt, hij zal hem onteren in Zijn huis. [note]Sunan van Abu Dawoed, nummer 2283[/note]

Wie wilt onteerd worden door Allah? Ik alvast niet! Hoe gemakkelijk gaan we hier niet over tegenwoordig? Hoe snel komen we niet met een, “Ja maar, …” Allah zegt:

Oh jullie die geloven, vermijdt veel van de kwade vermoedens. Voorwaar, een deel van de kwade vermoedens zijn zonden. En bespioneert elkaar niet en spreekt geen kwaad over elkaar in elkaars afwezigheid. Zou iemand het vlees van zijn broeder willen eten? Jullie zouden het zeker haten. En vreest Allah. Voorwaar, Allah is berouw aanvaardend, Meest Barmhartig. [note]49:12[/note]

Dit zijn zeer duidelijke en zware woorden van Allah! Zorg er dus voor dat de Satan zijn zaadjes van argwaan niet in onze harten kan plaatsen. Zelfs onze profeet [Islamic phrases=”Shallallahu ‘alaihi wa Sallam”]e[/Islamic] was hiervoor bevreesd en zei: 

Satan loopt door het lichaam van de zoon van Adam zoals zijn bloed … [note]Bukhari Volume 8, Boek 73, nummer 238: Safiya bint Huyai[/note]

Als we twijfels hebben over iemand of we zitten met bepaalde gedachten en argwaan, waarom vragen we de persoon in kwestie niet persoonlijk naar de gedachten waarmee we over hem rondlopen? 

 

Moge Allah onze harten zuiveren en beschermen!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.